Szukaj na tym blogu

niedziela, 2 marca 2014

Sernik z musem cytrynowym i opalaną bezą - przepis

"Obiecany wczoraj przepis. Sernik kremowy, przełamany kwaśnym i leciutkim musem cytrynowym, z pyszną, choć mocno słodką bezą - wszystkie smaki doskonale się dopełniają a całość jeszcze bardziej zyskuje zaserwowana na lekko słodzonym przecierze truskawkowym. Przepis na sernik to ten sam, jaki wykorzystałam do zrobienia sernika crème brûlèe. Jednak celowo użyłam większej tortownicy, aby sernik wyszedł nieco niższy." 

Składniki na masę serową (tortownica o średnicy 26 cm):
  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (mój był półtłusty)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka (400 g) mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (powinny być w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera i krótko (!) zmiksować - masy nie należy mocno napowietrzać!
Tortownicę z zewnątrz owinąć podwójnie folią aluminiową. Do formy przelać masę serową (nie przejmować się, że będzie rzadka!). Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 45-50 minut. Sernik prawidłowo upieczony powinien mieć całą powierzchnię ściętą i sprężystą - szczególnie na środku (w razie konieczności dopiec).
Sernik ostudzić i schłodzić w lodówce.
Składniki na mus cytrynowy (autorstwa Anny Olson; źródło: TU):
  •  starta skórka cytrynowa
  • 1 łyżkę żelatyny
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • bita śmietana ze szklanki śmietany kremówki
  • 3 jaja 
  • 5 ½ łyżki cukru
Przygotowanie musu:
Do rondla wrzucić startą skórkę cytrynową i żelatynę, dolać sok z cytryny. Wymieszać i zostawić, aby żelatyna zmiękła. Wtedy podgrzać na małym ogniu, żeby się rozpuściła. Mieszać cały czas, aby nie było grudek. Zdjąć rondel z ognia. Jaja ogrzać w skorupkach i przez pięć minut ubijać w robocie kuchennym z cukrem na gęstą, puszystą masę. Dodać bitą śmietanę i wymieszać. Wlać letni sok z cytryn z żelatyną. Ubić.
Mus wylać na schłodzony sernik i ponownie wstawić do lodówki.

Składniki bezy (źródło: TU):
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 duże białka, o temperaturze pokojowej
Przygotowanie bezy:    
Białka ubić w kąpieli wodnej, stopniowo dodając cukier. Miksować do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie zdjąć naczynie z pianą z kąpieli wodnej i ubijać na szybkich obrotach miksera, aż beza stanie się zwarta i sztywna (ja w zasadzie cały czas ubijałam w kąpieli wodnej).
Gotową bezę przełożyć na schłodzony sernik z musem cytrynowym, formując fantazyjne esy-floresy. Przed podaniem opalić za pomocą kuchennego palnika. 
Podawać np. na lekko słodzonym przecierze truskawkowym.

 

 

Przepis dodaję do akcji:
 Mascarpone Karnawał 2014   Ciasta przekładańce   

4 komentarze:

  1. Genialny! Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to wypas u Ciebie. Beza piękna grubaśna i opalona. Prawie jak ja po zażyciu słonecznej kąpieli, mam tylko nieco mniej fałdek :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale gdybyś skosztowała tego serniczka, to i fałdek by przybyło:)

      Usuń