"Stała sobie puszka z ciecierzycą na półce w spiżarce już kilka miesięcy i wreszcie się dociekała. Trafiła do bardzo smacznej i zdrowej sałatki, którą wypatrzyłam TU. Z konieczności dokonałam jedynie niewielkich przeróbek. Sałatkę robi się szybko i jest zdecydowanie fit. Na wiosnę jak znalazł!"
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (w oryginale autorka sama gotowała ziarna)
- 1 mała czerwona cebulka
- 1 średnia biała cebula (moja jest bardzo smaczna, słodka)
- duża garść pomidorków koktajlowych (wg autorki oryginału 3 pomidory sparzone i obrane ze skórki)
Dressing:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól, pieprz, szczypta chilli w płatkach (chilli to mój dodatek)
Do posypania:
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek słonecznika
- odrobina posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Ciecierzycę odcedzić z zalewy. W misce wymieszać ciecierzycę z pokrojonymi w kostkę pomidorkami koktajlowymi i drobno pokrojoną cebulką.
Składniki dressingu wymieszać. Polać nim wymieszane składniki i wymieszać.
Na suchej patelni uprażyć ziarna dyni i słonecznika.
Sałatkę przełożyć do miseczki.
Po wierzchu posypać uprażonymi ziarnami i szczypiorkiem.
Genialna!!! Następnym razem zrobię :)
OdpowiedzUsuńNawet nie spodziewałam się, że ta sałatka będzie tak pyszna. Uwinęliśmy się z mężem raz dwa i śladu po niej nie ma. POLECAM!!!
Usuńsmacznie i kolorowo jak to na wiosnę, super pomysł:)
OdpowiedzUsuńZdrowa i smakowita!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Mmmm brzmi pysznie, będzie dziś do obiadu :) wiesz, że przepis pojawia się jako pierwszy po wpisaniu w google "sałatka z ciecierzycy"? :) gratuluję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmmm brzmi pysznie, będzie dziś do obiadu :) wiesz, że przepis pojawia się jako pierwszy po wpisaniu w google "sałatka z ciecierzycy"? :) gratuluję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam. Ale fajosko! Sałatka pyszna, polecam i pozdrawiam!
Usuń