Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 23 maja 2016

Sałatka warstwowa ze śledziem

"Ta sałatka to alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Ważny jest tu dodatek kwaśnych jabłek. Rewelacyjnie sprawdziła się u mnie szara reneta. Kolejność warstw nie ma większego znaczenia, ale zawsze na dole mam śledzie, a na górze starte jajka. No, i ważne jest, aby salaterka miała odpowiedni kształt:)"

Składniki (proporcje wg uznania) i kolejność układania w salaterce:
  • śledzie pokrojone w kostkę (mąż kupił bardzo smaczne, "różowe"; nie trzeba ich było wcale moczyć, jeśli jednak kupimy solone z wiaderka z pewnością przyda się im moczenie, by nie były zbyt słone) 
  • cebula czerwona lub biała, pokrojona w kostkę (można ją sparzyć) 
  • sól, pieprz 
  • majonez z odrobiną jogurtu greckiego 
  • ziemniaki ugotowane w łupinach, obrane i pokrojone w kostkę 
  • sól, pieprz 
  • ogórki kiszone pokrojone w kostkę 
  • majonez z odrobiną jogurtu greckiego 
  • groszek z puszki 
  • jabłka (szara reneta najlepsza) pokrojone w kostkę 
  • pieprz 
  • majonez z odrobiną jogurtu greckiego 
  • jajka na twardo starte na tarce jarzynówce

2 komentarze:

  1. O to sałatka dla mojej młodszej latorośli, która śledzie zawsze, w każdej postaci i o każdej porze dnia. Twierdzi sama że ma dodatkowy, zapasowy żołądek zawsze gotowy na pożarcie śledzia :)

    OdpowiedzUsuń