"Udało mi się kupić piękny kawałek boczku - cienki i chudy. Od razu pomyślałam o roladzie. Wygląda jak przygotowana w szynkowarze. Dzięki pewnemu trikowi pięknie się kroi i nie rozpada."
Składniki:
- płat cienkiego, chudego boczku - bez skóry
- mięso mielone wieprzowe
- jajko
- bułka tarta
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- żelatyna
- bulion
Dodatkowo: sznurek do wędlin i siatka wędliniarska
Przygotowanie:
Płat boczku lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Stronę, którą będziemy zawijać do środka obsypać proszkowaną żelatyną.
Mięso mielone doprawić solą pieprzem, papryką i roztartym ząbkiem czosnku. Dobrze wyrobić z jajkiem i niewielką ilością bułki tartej.
Mięso rozsmarować na boczku niezbyt grubą warstwą.
Zwinąć ciasno roladę. Obwiązać ją mocno sznurkiem i włożyć do siatki wędiniarskiej.
Roladę ułożyć w podłużnej foremce (keksówce) podlać bulionem - do połowy wysokości rolady - i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 2 - 2,5 godziny, co jakiś czas podlewając bulionem. Gdyby rolada zbytnio się przypiekała - przykryć folią aluminiową.
Sznurek i siatkę zdjąć po całkowitym ostudzeniu rolady.
Mi się wydaje że jest to najlepsza rolada :)
OdpowiedzUsuńAle cudna rolada. Zaglądam i od razu widzę takie cudo. Mam nadzieję że dyplom wisi w widocznym miejscu. Widzę, że idziesz po medal złoty.
OdpowiedzUsuńNic lepszego w życiu nie jadłem. To naprawdę bardzo pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńMojego bardzo dalekiego kuzyna ostatnio namawiałem na bardzo profesjonalną firmę Gryzonie .Sam z tej firmy korzystam od bardzo dawna i jestem bardzo zadowolony.
OdpowiedzUsuńTo naprawdę bardzo pysznie wygląda. Na pewno o tym powiem mojej kochanej małżonce.
OdpowiedzUsuńTakie pytanie kulinarksie, jaki jest cel w posypaniu boczku zelatyna?
OdpowiedzUsuńJa każdemu polecam , żeby wszedł na ten blog. Z tego blogu można się dużo dowiedzieć.
OdpowiedzUsuńNa tym blogu na pewno zostanie na dłużej. Ten blog jest bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuńświetna jest taka roladka. uwielbiam!
OdpowiedzUsuńUWielbian te przepisy. Polecam!
OdpowiedzUsuń