Szukaj na tym blogu

sobota, 29 grudnia 2018

Rolada z boczku i mielonego mięsa

"Udało mi się kupić piękny kawałek boczku - cienki i chudy. Od razu pomyślałam o roladzie. Wygląda jak przygotowana w szynkowarze. Dzięki pewnemu trikowi pięknie się kroi i nie rozpada."

Składniki:
  • płat cienkiego, chudego boczku - bez skóry
  • mięso mielone wieprzowe
  • jajko
  • bułka tarta
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • żelatyna
  • bulion
 Dodatkowo: sznurek do wędlin i siatka wędliniarska

Przygotowanie:
Płat boczku lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Stronę, którą będziemy zawijać do środka obsypać proszkowaną żelatyną. 
Mięso mielone doprawić solą pieprzem, papryką i roztartym ząbkiem czosnku. Dobrze wyrobić z jajkiem i niewielką ilością bułki tartej.
Mięso rozsmarować na boczku niezbyt grubą warstwą.
Zwinąć ciasno roladę. Obwiązać ją mocno sznurkiem i włożyć do siatki wędiniarskiej.
Roladę ułożyć w podłużnej foremce (keksówce) podlać bulionem - do połowy wysokości rolady - i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 2 - 2,5 godziny, co jakiś czas podlewając bulionem. Gdyby rolada zbytnio się przypiekała - przykryć folią aluminiową. 
Sznurek i siatkę zdjąć po całkowitym ostudzeniu rolady.

10 komentarzy:

  1. Mi się wydaje że jest to najlepsza rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudna rolada. Zaglądam i od razu widzę takie cudo. Mam nadzieję że dyplom wisi w widocznym miejscu. Widzę, że idziesz po medal złoty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic lepszego w życiu nie jadłem. To naprawdę bardzo pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mojego bardzo dalekiego kuzyna ostatnio namawiałem na bardzo profesjonalną firmę Gryzonie .Sam z tej firmy korzystam od bardzo dawna i jestem bardzo zadowolony.

    OdpowiedzUsuń
  5. To naprawdę bardzo pysznie wygląda. Na pewno o tym powiem mojej kochanej małżonce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pytanie kulinarksie, jaki jest cel w posypaniu boczku zelatyna?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja każdemu polecam , żeby wszedł na ten blog. Z tego blogu można się dużo dowiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  8. Na tym blogu na pewno zostanie na dłużej. Ten blog jest bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  9. świetna jest taka roladka. uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. UWielbian te przepisy. Polecam!

    OdpowiedzUsuń