Szukaj na tym blogu

środa, 15 listopada 2017

Ciasto z mąki orzechowej, bez cukru

"Mąka orzechowa i ksylitol mają niski indeks glikemiczny, więc to ciasto śmiało mogą skosztować cukrzycy. Ale posmakuje też tym, którzy z poziomem cukru nie mają problemu:)"

Składniki (duża tortownica):
  • 6 jaj
  • 300 g mąki orzechowej
  • 120 g masła roztopionego i ostudzonego
  •  1/2 szklanki ksylitolu (cukru brzozowego - fińskiego!)
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jabłka i/lub gruszki, brzoskwinie, ananas, wiśnie, morele... co komu w duszy gra:)
Przygotowanie:
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć do białości z ksylitolem.  Dodać mąkę orzechową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz masło (rozpuszczone i ostudzone) i wymieszać rózgą lub łopatką.
Dodać pianę i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem.
Masę wlać do tortownicy a na wierzchu powtykać owoce.
Piec ok. 30-40 min. w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz