"Mąka orzechowa i ksylitol mają niski indeks glikemiczny, więc to ciasto śmiało mogą skosztować cukrzycy. Ale posmakuje też tym, którzy z poziomem cukru nie mają problemu:)"
Składniki (duża tortownica):
- 6 jaj
- 300 g mąki orzechowej
- 120 g masła roztopionego i ostudzonego
- 1/2 szklanki ksylitolu (cukru brzozowego - fińskiego!)
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- jabłka i/lub gruszki, brzoskwinie, ananas, wiśnie, morele... co komu w duszy gra:)
Przygotowanie:
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć do białości z ksylitolem. Dodać mąkę orzechową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz masło (rozpuszczone i ostudzone) i wymieszać rózgą lub łopatką.
Dodać pianę i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem.
Masę wlać do tortownicy a na wierzchu powtykać owoce.
Piec ok. 30-40 min. w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
Przepis super,ale co znaczy duza tortownica? Taka 30 cm?
OdpowiedzUsuń