Szukaj na tym blogu

sobota, 14 marca 2015

Tarta rustykalna z karmelizowanymi jabłkami

"Robiłam już taką tartę, tylko z nadzieniem śliwkowym. Dziś przypominam przepis w wersji z karmelizowanymi jabłkami. Ciasto do tej tarty jest rewelacyjne i ma same zalety, o których osoby zaciekawione mogą przeczytać TU :)"

Składniki ciasta kruchego:
  • 100 g białej mąki pszennej
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 110 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki kefiru/maślanki
Składniki nadzienia:
  • ok. 1 kg jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny + skórka otarta z połówki cytryny
  • 65g masła
  • 75g cukru trzcinowego demerara
  • opcjonalnie: borówka lub żurawina ze słoiczka
Dodatkowo do serwowania: lody lub zimny, gęsty jogurt bałkański

Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obrać, pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny.  Na patelni rozpuścić masło (uważając żeby nie przypaliło się), dodać cukier i podgrzewać na niewielkim ogniu. Do powstałego w ten sposób karmelu dodać jabłka. Jeśli zimne jabłka zetną karmel, nie należy się tym przejmować -   karmel się rozpuści. Całości nie należy mieszać łyżką czy łopatką, lecz  mieszać ruchem posuwisto - podrzucający (ten ruch mam już bardzo dobrze opanowany :-). Całość podgrzewać kilka minut, aż karmel się zupełnie rozpuści, a wszystkie jabłka będą nim oblepione, ale pozostaną al dente.
Lekko wystudzić.

Przygotowanie tarty:
Składniki na ciasto posiekać nożem a potem zagnieść, lub tak jak ja, wrzucić do malaksera i osiągnąć ten sam, a nawet lepszy efekt w krótszym czasie:) 
Z ciasta uformować dysk, zawinąć go w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
Na papierze do pieczenia cienko rozwałkować schłodzone ciasto na krążek o średnicy około 32 cm. Można cisto w czasie wałkowania podsypać lekko mąką. 
Nałożyć jabłka, zostawiając 3-4 centymetrowy margines wolnego brzegu. 
Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. 
Na jabłkach ułożyć borówkowe/żurawinowe kleksy.
Posmarować brzegi ciasta lekko ubitym jajkiem i posypać grubym cukrem.
Ciasto, wraz z papierem, zsunąć na blachę do pieczenia. 
Tartę piec około 35-45 minut.
Serwować na ciepło (z jogurtem lub lodami) lub po ostudzeniu.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Same zalety ciasta wystarczą by ją zrobić. Jak tu się odchudzać przed sezonem bikini kiedy kusisz takimi wypiekami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta jest dietetyczna, z mąką pełnoziarnistą i wcale nie słodka. Jedz do woli:)

      Usuń
  2. wielbię te tarty!!! muszę zrobić wersję z karmelizowanymi jabłkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja wielbię wszystkie Twoje wypieki:) I nie tylko. Twoja dzisiejsza zapiekanka pasterska to mistrzostwo:)

      Usuń