Szukaj na tym blogu

niedziela, 1 marca 2015

Pierś z kaczki w sosie wiśniowym

"RE-WE-LAC-JA! I tyle:)"

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 pojedyncze piersi z kaczki
  • sól, pieprz
Składniki sosu (z moimi niewielkimi zmianami):
  • 1/2 czerwonej cebuli (dałam całą średnią)
  • 120g wiśni (u mnie mrożone wiśnie "szklanki")
  • 100ml soku jabłkowego lub wiśniowego
  • 1 łyżkę domowej  galaretki z czarnej porzeczki  (dołożyłam od siebie z uwagi na "bladość" wiśni "szklanek", dla przyciemnienia sosu, ale i dla podkręcenia smaku)
  • 1/2 łyżki ziołomiodu borówkowego/miodu - (również mój dodatek)
  • sól, pieprz, tymianek
  • mąka ziemniaczana (zamieniłam na 1 łyżkę zimnego masła)
Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć skórę i tłuszcz pod skórą w ukośna kratkę tak, aby nie uszkodzić mięsa. 
Posolić i poprószyć świeżo mielonym pieprzem z obu stron.
Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i położyć piersi naciętą skórką do dołu na suchą. i mocno rozgrzaną patelnię. Smażyć ok. 5 min.jednej strony i 2-3 minuty z drugiej (przy obracaniu piersi nie nabijać mięsa na widelec). 
Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 80°C piekarnika (grzałka góra- dół), skórą do góry.
Piec przez ok. 45- 50 minut, aż temperatura mięsa w środku wyniesie ok. 73-74 °C (przyda się termometr do mięs:).
Z patelni odlać wytopiony tłuszcz, pozostawiając ok. 2 łyżek do przygotowania sosu.
Upieczone piersi wyjąć z piekarnika i przykryć szczelnie folią aluminiową. Pozostawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło. 
Po upływie 5  minut pokroić piersi w plastry o grubości ok. 1cm.
Podawać polane sosem.
Przygotowanie sosu:
Cebulę pokroić w kosteczkę i przysmażyć na wcześniej pozostawionym tłuszczu. Dodać roztarty w palcach tymianek, wiśnie i podlać sokiem jabłkowym (lub wiśniowym) i smażyć na średnim ogniu ok. 5- 10 minut. Dodać miód (i ew. galaretkę porzeczkową). Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody lub też użyć francuskiego sposobu, dodając do zdjętego już z gazu sosu łyżkę bardzo zimnego masła.

Kaczkę podałam z ziemniakami puree i buraczkami po ukraińsku.

Źródło: TU
Kaczka jest mięciutka, soczysta, lekko różowa w środku i pełna smaku! Zacytuję więc samą siebie: "Re-we-lac-ja!!!"

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kaczkę, a w towarzystwie sosu wiśniowego musi smakować wybornie.
    Aż mam ochotę sięgnąć po kawałek!
    Jak przystało na kaczkę, u Ciebie w towarzystwie buraczków. Można by rzecz "literatura na talerzu" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka to była dziwaczka...:)

    OdpowiedzUsuń