Składniki (na 4 porcje):
- 2 pojedyncze piersi z kaczki
- sól, pieprz
Składniki sosu (z moimi niewielkimi zmianami):
- 1/2 czerwonej cebuli (dałam całą średnią)
- 120g wiśni (u mnie mrożone wiśnie "szklanki")
- 100ml soku jabłkowego lub wiśniowego
- 1 łyżkę domowej galaretki z czarnej porzeczki (dołożyłam od siebie z uwagi na "bladość" wiśni "szklanek", dla przyciemnienia sosu, ale i dla podkręcenia smaku)
- 1/2 łyżki ziołomiodu borówkowego/miodu - (również mój dodatek)
- sól, pieprz, tymianek
- mąka ziemniaczana (zamieniłam na 1 łyżkę zimnego masła)
Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć skórę i tłuszcz pod skórą w ukośna kratkę tak, aby nie uszkodzić mięsa.
Posolić i poprószyć świeżo mielonym pieprzem z obu stron.
Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i położyć piersi naciętą skórką do dołu na suchą. i mocno rozgrzaną
patelnię. Smażyć ok. 5 min.jednej strony i 2-3 minuty z drugiej (przy obracaniu piersi nie nabijać mięsa na widelec).
Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 80°C piekarnika (grzałka góra- dół), skórą do góry.
Piec
przez ok. 45- 50 minut, aż temperatura mięsa w środku wyniesie ok. 73-74 °C (przyda się termometr do mięs:).
Z patelni odlać wytopiony tłuszcz, pozostawiając ok. 2 łyżek do przygotowania sosu.
Upieczone piersi wyjąć z piekarnika i przykryć szczelnie folią
aluminiową. Pozostawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło.
Po upływie 5 minut pokroić piersi w
plastry o grubości ok. 1cm.
Podawać polane sosem.
Przygotowanie sosu:
Cebulę pokroić w kosteczkę i przysmażyć na wcześniej pozostawionym tłuszczu. Dodać roztarty w palcach tymianek, wiśnie i podlać sokiem jabłkowym (lub
wiśniowym) i smażyć na średnim ogniu ok. 5- 10 minut. Dodać miód (i ew. galaretkę porzeczkową). Doprawić solą i
pieprzem do smaku.
Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w
małej ilości wody lub też użyć francuskiego sposobu, dodając do zdjętego już z gazu sosu łyżkę bardzo zimnego masła.
Kaczkę podałam z ziemniakami puree i buraczkami po ukraińsku.
Źródło: TU |
Kaczka jest mięciutka, soczysta, lekko różowa w środku i pełna smaku! Zacytuję więc samą siebie: "Re-we-lac-ja!!!"
Uwielbiam kaczkę, a w towarzystwie sosu wiśniowego musi smakować wybornie.
OdpowiedzUsuńAż mam ochotę sięgnąć po kawałek!
Jak przystało na kaczkę, u Ciebie w towarzystwie buraczków. Można by rzecz "literatura na talerzu" ;)
Taka to była dziwaczka...:)
OdpowiedzUsuń