Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 2 marca 2015

Sałatka z buraczków po ukraińsku - pyszna

"Niedawno jadłam taką w ukraińskiej restauracji i zachwyciłam się nią. W domu robię ją na okrągło i jeszcze mi się nie znudziła. Tylko kilka składników i pyszna sałatka gotowa: buraczki gotowane, tarte, a także pokrojone w paseczki lub kostkę wędzone śliwki (bez nich też jest pysznie), posiekane, prażone orzechy włoskie, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz majonez, sól i pieprz do smaku. Wymienione składniki wymieszać i gotowe. Palce lizać! Polecam!"

26 komentarzy:

  1. Buraczki w każdej postaci uwielbiam ! Przepis na sałatkę już mi się podoba. na pewno ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Specjalnie dla Ciebie doprecyzowałam składniki i podałam sposób przygotowania:):):)

      Usuń
    2. Wielkie dzięki, pokochałam od pierwszego przeczytania, a teraz po uściśleniu jestem niezwykle uradowana i zabieram się do przygotowania :)

      Usuń
    3. Wyszła pyszna, nawet bez majonezu :)

      Usuń
    4. Wyszła pyszna, nawet bez majonezu :)

      Usuń
    5. Ale z majonezem jest jeszcze lepsza:)

      Usuń
  3. Sprawdziłam...jest pyszna :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, to bardzo się cieszę, że Ci przypadła do gustu:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Czasem dodaje drobno posiekane , kwaśne jabłko :))) Jeszcze bardziej zyskuje na smaku :)

      Usuń
    2. Ja bym dodala imbir cytrne i jajko.
      Warto zawsze pokombinowac.
      Pozdrawiam wszystkich
      Teresa Jaworska

      Usuń
  5. Cześć, ja również jestem miłośniczką buraczków i chciałabym zrobić Twoją sałatkę. Mam tylko obawę czy zastosuję dobre proporcje składników, mimo iż pisałaś że dodałaś przepis nigdzie nie mogę go znaleźć. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam, MP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Precyzyjnego przepisu nie zamieściłam ponieważ wszystko robię "na oko", wymieniłam jedynie składniki. Czosnek 1-2 ząbki (dla 4-osobowej rodziny) przeciśnięte przez praskę, majonezu nie za dużo aby nie było tłusto. Orzechy i śliwki to tylko dodatek. Często robię nawet bez nich. Obowiązkowy jest czosnek, sól, pieprz i majonez. Mam nadzieję, że nieco pomogłam. Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Bardzo, bardzo pomogłaś, dziękuję.
      Absolutnie genialna sałatka!!! Podzielam Twój nad nią zachwyt.
      Bardzo się cieszę, że do Ciebie trafiłam.
      Cieplutkie pozdrowienia

      Usuń
    4. Niewyobrażalnie się cieszę:):):)

      Usuń
  6. Buraczki są tarte/starte, ale nie "starkowane". To taki sam potworek językowy, jakby zamiast "pokrojone", powiedzieć "znożowane". :-( O poprawność naszego pięknego, ojczystego języka powinniśmy dbać wszędzie. Nawet na kulinarnym blogu,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdziłam w kilku słownikach poprawnej polszczyzny i sprawa nie jest tak jednoznaczna, jak twierdzisz. Forma, której użyłam jest dopuszczalna, aby jednak nie razić purystów językowych, zmienię:) A tak przy okazji, nie istnieje ogólnie przyjęta definicja błędu językowego, stąd rozbieżności w różnych słownikach. Co innego błędy ortograficzne. Te rażą mnie bardzo. Pozdrawiam!

      Usuń