Szukaj na tym blogu

czwartek, 19 grudnia 2013

Cukinia faszerowana

"W natłoku przedświątecznych przygotowań - lekka i smakowita kolacja. Obowiązkowo z kieliszkiem wytrawnego wina :)"

Składniki (robiłam jak zwykle na oko):
  • mielone mięso z kurczaka (1 duża garść)
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 1/3 szklanki ryżu
  • kilka plasterków dowolnego sera żółtego
  • sól, pieprz, odrobina granulowanego czosnku
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko. Cebulę i paprykę pokroić w  drobną kosteczkę i przesmażyć na oleju. Dodać wszystko do mielonego mięsa. Doprawić solą i pieprzem oraz czosnkiem.Wlać śmietankę i wymieszać. Cukinie przeciąć na pół - gniazda nasienne wydrążyć. Do każdej cukiniowej łódeczki nakładać farsz (z górką). Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, na około 35 minut. Następnie na wierzchu ułożyć ser i zapiec jeszcze przez kilka minut. Podawać z sałatą.



5 komentarzy:

  1. Mmm. Wygląda smakowicie :D wypróbuje ten przepis w swojej kuchni :)
    Pozdrawiam ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowaną cukinię!

    OdpowiedzUsuń
  3. A skąd wiedziałaś, że w lodówce u mnie leżą cukinie i że brak pomysłu na nie? Wpis idealnie trafiony - telepatia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie ta cukinia wygląda...

    Na te święta co nadchodzą,
    życzę szczęścia i radości.
    Niech Cię ludzie nie zawodzą
    i niech uśmiech w sercu gości

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię faszerowaną cukinię :) Twoja prezentuję się mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń