Szukaj na tym blogu

czwartek, 4 kwietnia 2013

Ciasto pijana śliwka z budyniem


"Pyszne ciasto dla miłośników śliwek w czekoladzie. Przepis znalazłam TU. Zredukowałam jedynie jak zwykle ilość cukru. Polecam!"

Składniki na biszkopt (u mnie blacha o wymiarach 35 na 26 cm):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (dałam trochę mniej)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju (z gapiostwa nie dodałam a mimo to biszkopt wyszedł super :)
  • 2 łyżki soku z cytryny
Masa budyniowa:
  • 250 g masła
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru (dałam pół szklanki)
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy (dałam łyżeczkę pasty z ziaren wanilii)
 Polewa czekoladowa:
  • 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej (dałam pół na pół)
  • 100 g masła
  • 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
Dodatkowo:
  • 400 g śliwek kalifornijskich
  • 1/2 -1 szklanki wódki (lub rumu) - ja dałam 1/2 szklanki pomarańczowego armagnacu - idealnie!
  • 3/4 szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop, w którym będziemy gotować śliwki (cukier pominęłam)
  • sok z 1 cytryny (mój dodatek)
Przygotowanie:
Śliwki zalać wodą (ew. z dodatkiem cukru) i gotować na lekkim ogniu przez 5-7 minut  - mają  zmięknąć, ale nie rozgotować się. 
Odcedzić (płyn zachować) i ostudzić. 
Śliwki zalać alkoholem na ok. 8-12 godzin przed planowanym wykonaniem ciasta, aby śliwki zdążyły wchłonąć alkohol).
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, potem, nie przerywając miksowania, dokładać  po jednym żółtku.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem oraz pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łopatką. Wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp.160-170 st C przez około 30 minut (sprawdzić patyczkiem - mój biszkopt był dobry po 25 minutach). Biszkoptowy blat ostudzić.

Przygotowanie masy budyniowej:
Mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka, obie mąki umieścić w rondelku. Podgrzewać mieszając rózgą by masa się nie przypaliła. Gdy się zagotuje, zdejmujemy powstały budyń z ognia i studzimy. Masło rozcieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.

Wykończenie:
Biszkopt nasączyć syropem z gotowania śliwek wymieszanym z sokiem wyciśniętym z 1 cytryny.
Na nasączony biszkopt nałożyć masę budyniową, a na nią jedna przy drugiej śliwki.
Wstawić do lodówki. Po schłodzeniu (ok. 1 godz.) polać czekoladową polewą (składniki na polewę rozpuścić na parze, dobrze wymieszać).
Wstawić do lodówki na kilka godzin.


2 komentarze:

  1. Zdecydowanie moje smaki! Mmmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie już od samego patrzenia na ten kawałek ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń