"Pyszne ciasto dla miłośników śliwek w czekoladzie. Przepis znalazłam TU. Zredukowałam jedynie jak zwykle ilość cukru. Polecam!"
Składniki na biszkopt (u mnie blacha o wymiarach 35 na 26 cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (dałam trochę mniej)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju (z gapiostwa nie dodałam a mimo to biszkopt wyszedł super :)
- 2 łyżki soku z cytryny
Masa budyniowa:
- 250 g masła
- 1/2 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru (dałam pół szklanki)
- 3 żółtka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy (dałam łyżeczkę pasty z ziaren wanilii)
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej (dałam pół na pół)
- 100 g masła
- 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
Dodatkowo:
- 400 g śliwek kalifornijskich
- 1/2 -1 szklanki wódki (lub rumu) - ja dałam 1/2 szklanki pomarańczowego armagnacu - idealnie!
- 3/4 szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop, w którym będziemy gotować śliwki (cukier pominęłam)
- sok z 1 cytryny (mój dodatek)
Przygotowanie:
Śliwki zalać wodą (ew. z dodatkiem cukru) i gotować na
lekkim ogniu przez 5-7 minut - mają zmięknąć, ale nie rozgotować się.
Odcedzić (płyn zachować) i ostudzić.
Śliwki zalać alkoholem na ok. 8-12
godzin przed planowanym wykonaniem ciasta, aby śliwki zdążyły wchłonąć
alkohol).
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, potem, nie przerywając miksowania, dokładać po
jednym żółtku.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem oraz pozostałe
składniki i delikatnie wymieszać łopatką. Wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp.160-170 st C przez około 30 minut (sprawdzić patyczkiem - mój biszkopt był dobry po 25 minutach). Biszkoptowy blat ostudzić.
Przygotowanie masy budyniowej:
Mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka, obie mąki umieścić w rondelku. Podgrzewać mieszając rózgą by masa się nie przypaliła. Gdy się zagotuje, zdejmujemy powstały budyń z ognia i studzimy. Masło rozcieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka, obie mąki umieścić w rondelku. Podgrzewać mieszając rózgą by masa się nie przypaliła. Gdy się zagotuje, zdejmujemy powstały budyń z ognia i studzimy. Masło rozcieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Wykończenie:
Biszkopt nasączyć syropem z gotowania śliwek wymieszanym z sokiem wyciśniętym z 1 cytryny.
Na nasączony biszkopt nałożyć masę budyniową, a na nią jedna przy
drugiej śliwki.
Wstawić do lodówki. Po schłodzeniu (ok. 1 godz.) polać czekoladową polewą (składniki na polewę rozpuścić na parze, dobrze wymieszać).
Wstawić do
lodówki na kilka godzin.
Zdecydowanie moje smaki! Mmmmmm :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie już od samego patrzenia na ten kawałek ciacha :-)
OdpowiedzUsuń