Szukaj na tym blogu

wtorek, 30 stycznia 2018

Niskoglikemiczne racuchy z gruszkami

"Niestety nie podam proporcji na ciasto do tych racuchów, gdyż robiłam je na oko. Mogę jedynie powiedzieć, że większość użytej przeze mnie mąki to mąka pszenna pełnoziarnista (typ 1859, czyli graham - IG 40-50), a ok. 1/4 to mąka z ciecierzycy (IG 25). Racuchy lekko słodkie, choć bez cukru. Podałam z jogurtem bałkańskim."

Składniki: 
  • mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850
  • mąka z ciecierzycy
  • jajka - żółtka oddzielić od białek
  • odrobina ksylitolu (IG 8) lub erytrytolu (IG bliski 0)
  • serek homogenizowany niesłodzony (IG ok. 30)
  • gruszka - pokrojona na średniej wielkości kawałki (IG 30)
  • kilka łyżek mleka (niezbyt dużo) - (IG 27)
  • proszek do pieczenia
Przygotowanie: 
Żółtka zmiksować z ksylitolem/erytrytolem, dodać serek, obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać. Ewentualnie dodać 2-3 łyżki mleka, ale nie przesadzać z jego ilością - ciasto ma być gęste. Dodać kawałki gruszki.
Białka ubić na sztywno. Dodać do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać. Smażyć na patelni bez tłuszczu, na średnim ogniu, pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz