Szukaj na tym blogu

sobota, 3 marca 2018

Jagodowy sernik na zimno - bez wyrzutów sumienia

"Tak, tak - można ten sernik jeść bez wyrzutów sumienia:) Mogę go wręcz nazwać dietetycznym. Niemal beztłuszczowy, bez cukru, o niskim IG i pełen wartościowych jagód (jagody nazywane są roślinną insuliną, są więc zalecane cukrzykom) . Smak sernika?  Obłędny!"

Składniki:
  • 1/2 twarogu z wiaderka (Delfiko)
  • 1 jogurt Bałkański
  • 3 i 1/2 łyżki żelatyny + odrobina zimnej wody
  • erytrytol lub ksylitol do smaku
  • ok. 1/2 kg jagód (o tej porze roku mrożone)
Galaretka jagodowa:
  • ok. 1/2 szklanki jagód posłodzonych erytrytolem/ksylitolem i zagotowanych (odlane po zagotowaniu wszystkich jagód )
  • 1 czubata łyżka żelatyny + odrobina zimnej wody
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Jagody umieścić w garnku, posłodzić erytrytolem/ksylitolem (a Ci, którym cukier biały nie szkodzi mogą go oczywiście użyć).   Zagotować i trzymać na ogniu przez kilka minut. Ostudzić. Odlać ok. 1/2 szklanki "dżemu" jagodowego  - do przygotowania galaretki.
Ser zmiksować z jogurtem. Dodać ostudzone jagody i zblendować na gładko. W tym miejscu można spróbować i w razie potrzeby dosłodzić erytrytolem i jeszcze przez chwilę blendować.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zamieszać i odstawić na chwilkę by żelatyna spęczniała. Następnie wstawiam ją do mikrofalówki na 20 - 30 sekund - żelatyna powinna się rozpuścić, ale nie zagotować. 
Rozpuszczoną żelatynę wlać do masy serowo-jagodowej i szybko zmiksować.
Wlać do tortownicy (ja zawsze uszczelniam złączenie spodu tortownicy z obręczą z pomocą odrobiny masła - wcieram je tylko w szczelinkę) i wstawić do lodówki.
Przygotować jagodową galaretkę:
Pól szklanki jagód odlanych wcześniej przetrzeć przez sito lub zblendować na gładko.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zamieszać i odstawić na chwilkę by żelatyna spęczniała. Następnie wstawić ją do mikrofalówki na 20 - 30 sekund - żelatyna powinna się rozpuścić, ale nie zagotować. 
Rozpuszczoną, gorącą żelatynę połączyć z gorącą wodą i wlać jagodowy przecier - w razie konieczności można w tym momencie dosłodzić. Ostudzić.
Ostudzoną, lecz jeszcze płynną galaretką zalać krzepnący sernik.Pozostawić do stężenia w lodówce.

2 komentarze: