"Lepiej dostać cios tasakiem, niż zjeść tartę ze szpinakiem." Dzięki tej rymowance w stylu Szymborskiej, zwanej lepiejem, stałam się szczęśliwą posiadaczką zestawu wspaniałych kuchennych gadżetów. Konkurs zorganizowała ChilliBite a nagrody wygrała dla mnie moja córcia. To właśnie ona, a nie ja, jest autorką tego lepieja. Dziękuję Ci córeczko! Gadżety są super!
Chociaż w planach miałam ... tartę ze szpinakiem :), to w ostatniej chwili zdecydowałam się na tartę cytrynową - musiałam jak najszybciej zagospodarować nadwyżkę cytryn. Jestem miłośniczką słodko-kwaśnych wypieków i ta tarta jest dla mnie idealna. Od oryginału różni się tym, że ozdobiona została zrobionym przeze mnie cytrynowym kremem z mascarpone i bitej śmietany oraz karmelizowanym cukrem, "przypalonym" na wzór mojego ulubionego crème brûlée. Pycha!!!"
- 195 g mąki
- 115 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na masę cytrynową:
- 5 jajek
- 120 g cukru (najlepiej drobnego)
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- zest z dwóch cytryn, czyli świeżo otarta skórka :)
- 150 ml soku z cytryn (u mnie z 3 szt.)
Składniki na krem cytrynowy:
- pół opakowania serka mascarpone
- sok z cytryny
- 100 ml śmietany kremówki
- cukier puder - do smaku
Przygotowanie tarty:
Wszystkie składniki kruchego spodu wrzucić do malaksera, krótko wyrobić, zagnieść kulę i włożyć ją, zawiniętą w folię, na 30 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu wylepić ciastem dno wysmarowanej masłem tortownicy - najlepsza jest taka, z wyjmowanym dnem :)
Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą, ryżem, grochem lub ceramicznymi kulkami (właśnie tych ostatnich użyłam).
Piec w temperaturze 200ºC: najpierw przez 15 minut, a po zdjęciu obciążenia, przez dalsze 5 minut.
Składniki na masę cytrynową zmiksować i wylać na podpieczony spód.
Piec jeszcze przez 30 minut, w temperaturze 180ºC. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił można go przykryć folią aluminiową.
Po wystudzeniu i kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce, brzeg ozdobić kremem z mascarpone i oprószyć cukrem pudrem. Cukier można skarmelizować przy pomocy palnika.
Przygotowanie kremu:
Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny a następnie z ubitą śmietanką.