"Ukraiński przysmak - syrnyky, czyli twarogowe racuchy. U mnie saute, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać np. borówki czy płatki migdałowe. Oczywiście bez cukru i z mąką pełnoziarnistą. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu."
Składniki (nie trzeba się trzymać z aptekarską dokładnością):
- 400 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (u mnie 1850)
- szczypta soli
- erytrytolu/ksylitol do smaku
- mąką do posypania stolnicy
Przygotowanie:
Twaróg rozetrzeć w misce łyżką, dodać sól, słodziwo i jajka - rozetrzeć. Dosypać mąkę i wymieszać. Nabierać porcje np. łyżką do lodów, obtaczać w mące, formować kulki a następnie spłaszczać je. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać posypane słodziwem w pudrze. I na przykład z frużeliną malinową.
Uwielbiam, przypominają mi moją Mamę. Robiła je dość często. Nostalgicznie ronię łeskę :))
OdpowiedzUsuńJakby było więcej komentarzy pod artykułem to na pewno było by bardzo dobrze. Czekam na więcej komentarzy.
OdpowiedzUsuńKomentarzy powinno być więcej. Takie jest moje zdanie na ten temat.
OdpowiedzUsuń