Szukaj na tym blogu

wtorek, 18 lutego 2020

Syrnyky

"Ukraiński przysmak - syrnyky, czyli twarogowe racuchy. U mnie saute, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać np. borówki czy płatki migdałowe. Oczywiście bez cukru i z mąką pełnoziarnistą. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu."

Składniki (nie trzeba się trzymać z aptekarską dokładnością):
- 400 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej  (u mnie 1850)
- szczypta soli
- erytrytolu/ksylitol do smaku
- mąką do posypania stolnicy

Przygotowanie:
Twaróg rozetrzeć w misce łyżką, dodać sól, słodziwo i jajka - rozetrzeć. Dosypać mąkę i wymieszać. Nabierać porcje np. łyżką do lodów,  obtaczać w mące, formować kulki a następnie spłaszczać je. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać posypane słodziwem w pudrze. I na przykład z frużeliną malinową.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam, przypominają mi moją Mamę. Robiła je dość często. Nostalgicznie ronię łeskę :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakby było więcej komentarzy pod artykułem to na pewno było by bardzo dobrze. Czekam na więcej komentarzy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Komentarzy powinno być więcej. Takie jest moje zdanie na ten temat.

    OdpowiedzUsuń