Szukaj na tym blogu

niedziela, 17 listopada 2019

Szarlotka z mąką kokosową, bez cukru


"W telewizji już świąteczne reklamy, a u mnie świąteczna szarlotka: szarlotka na spodzie z mąki kokosowej i orkiszowej 1850, bez cukru. Bardzo smaczna i dietetyczna, z niskim IG."
 
Spód:
  • 150 g maki kokosowej
  • 150 g maki orkiszowej typ 1850
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu (z lodówki)
  • 170 g masła (z lodówki)
  • 50 g ksylitolu/erytrytolu/stewii
  • ew.szczypta soli
Przygotowanie:
Masło posiekać nożem razem z mąkami i jogurtem i szybko zagnieść ciasto. Ok. 1/4 odłożyć a resztę rozwałkować (nie szkodzi, że będzie pękać) i wylepić nią natłuszczoną blaszkę (u mnie o średnicy 27 cm). Włożyć na 20-30 min. do lodówki.
 
1 kg jabłek (lub nieco więcej) obrać i pokroić w kosteczkę. Włożyć do garnka razem ze 100 ml wody, 50 g masła, odrobiną (do smaku) dozwolonego słodziwa (u mnie erytrytol). Dodałam jeszcze soku z 1/2 cytryny. Prażyć aż jabłka zmiękną. Na koniec dodać 2-3 łyżki kaszki owsianej lub manny razowej i cynamon.
Blaszkę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. suchą fasolą (ja mam specjalne, szklane kulki) i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie zdjąć papier i na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka. Na wierzchu ułożyć gwiazdki wycięte z reszty ciasta. Gwiazdki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec jeszcze pół godziny.

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na zdrowszą wersję szarlotki - ja to kupuję! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie, kupiłam mąkę kokosową i zastanawiałam się co z niej zrobić. I już wiem - to doskonały pomysł.

    OdpowiedzUsuń