Szukaj na tym blogu

środa, 20 listopada 2019

Pizza na kalafiorowym spodzie

"Coś nowego - coś fajnego. Nie jest to oczywiście to samo co pizza na drożdżowym spodzie, ale może stanowić zdrową i smaczną jej alternatywę. Niski indeks glikemiczny a więc ważny atut tego przysmaku."

Przygotowanie:
Kalafior rozdrobniłam malakserem. Wrzuciłam na rozgrzaną patelnię i ciągle mieszając smażyłam 10 minut. Gdy kalafior lekko przestygł dodałam: 2 jajka, 3 łyżki mąki graham, 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, 2 garści własnej roboty koziej goudy, sól, pieprz, oregano. Z otrzymanej masy uformowałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 2 placki i wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni - piekłam do zrumienienia. Na zrumienionych plackach ułożyłam dodatki (u mnie skromnie: przesmażone pieczarki i cebula - tak lubię najbardziej), posypałam przyprawą do pizzy i posypałam serem (znowu moja gouda). Piekłam jeszcze 5 minut. Podałam z furą sałatki i bezcukrowym, domowym keczupem z cukinii.

1 komentarz: