Szukaj na tym blogu

czwartek, 18 lipca 2019

Nocny chleb pszenny pełnoziarnisty


"Szybki (nie licząc nocy spędzonej w lodowce :-)) i bardzo prosty do wykonania - duża zaleta to niski IG. Pyszny, o idealnej konsystencji, nie kruszący się."

SkÅ‚adniki: 
  •  500 g mÄ…ki pszennej typ 1850 (lub część, np 150 g zamienić na mÄ…kÄ™ żytniÄ… peÅ‚noziarnistÄ…)
  • 1 paczuszka suszonych drożdży, 
  • okoÅ‚o 500 ml ciepÅ‚ej wody,
  •  2 Å‚yżki oleju, 
  • Å‚yżeczka soli,
  •  garstka pestek dyni,
  •  garstka siemienia
Przygotowanie:
Suche skÅ‚adniki mieszam w misce, robiÄ™ na Å›rodku doÅ‚ek, wsypujÄ™ drożdże i lejÄ™ na nie kilka Å‚yżek ciepÅ‚ej wody -zostawiam na kilka minut do podroÅ›niÄ™cia drożdży po czym dolewam pół litra ciepÅ‚ej wody i olej. Mieszam Å‚yżkÄ… a potem chwilkÄ™ rÄ™kÄ…. PrzekÅ‚adam do keksówki wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. WygÅ‚adzam rÄ™kÄ… zwilżonÄ… wodÄ… i wstawiam do lodówki na caÅ‚Ä… noc. Rano wyjmujÄ™ na pół godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzewam do 200°C i piekÄ™ okoÅ‚o godziny. Mój piekarnik przypala, wiÄ™c po ok. 20 minutach nakrywam foliÄ… aluminiowÄ…. StudzÄ™ na kratce i krojÄ™ po caÅ‚kowitym wystygniÄ™ciu.

1 komentarz:

  1. Na mnie pszenica działa niezbyt dobrze nawet pełnoziarnista, ale zawsze mogę spróbować tylko na niego patrzeć ;)

    OdpowiedzUsuń