"Szybki (nie licząc nocy spędzonej w lodowce :-)) i bardzo prosty do wykonania - duża zaleta to niski IG. Pyszny, o idealnej konsystencji, nie kruszący się."
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 1850 (lub część, np 150 g zamienić na mąkę żytnią pełnoziarnistą)
- 1 paczuszka suszonych drożdży,
- około 500 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka soli,
- garstka pestek dyni,
- garstka siemienia
Przygotowanie:
Suche składniki mieszam w misce, robię na środku dołek, wsypuję drożdże i leję na nie kilka łyżek ciepłej wody -zostawiam na kilka minut do podrośnięcia drożdży po czym dolewam pół litra ciepłej wody i olej. Mieszam łyżką a potem chwilkę ręką. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzam ręką zwilżoną wodą i wstawiam do lodówki na całą noc. Rano wyjmuję na pół godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzewam do 200°C i piekę około godziny. Mój piekarnik przypala, więc po ok. 20 minutach nakrywam folią aluminiową. Studzę na kratce i kroję po całkowitym wystygnięciu.
Na mnie pszenica działa niezbyt dobrze nawet pełnoziarnista, ale zawsze mogę spróbować tylko na niego patrzeć ;)
OdpowiedzUsuń