"Szybki (nie licząc nocy spędzonej w lodowce :-)) i bardzo prosty do wykonania - duża zaleta to niski IG. Pyszny, o idealnej konsystencji, nie kruszący się."
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 1850 (lub część, np 150 g zamienić na mąkę żytnią pełnoziarnistą)
- 1 paczuszka suszonych drożdży,
- około 500 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka soli,
- garstka pestek dyni,
- garstka siemienia
Przygotowanie:
Suche skÅ‚adniki mieszam w misce, robiÄ™ na Å›rodku doÅ‚ek, wsypujÄ™ drożdże i lejÄ™ na nie kilka Å‚yżek ciepÅ‚ej wody -zostawiam na kilka minut do podroÅ›niÄ™cia drożdży po czym dolewam pół litra ciepÅ‚ej wody i olej. Mieszam Å‚yżkÄ… a potem chwilkÄ™ rÄ™kÄ…. PrzekÅ‚adam do keksówki wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. WygÅ‚adzam rÄ™kÄ… zwilżonÄ… wodÄ… i wstawiam do lodówki na caÅ‚Ä… noc. Rano wyjmujÄ™ na pół godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzewam do 200°C i piekÄ™ okoÅ‚o godziny. Mój piekarnik przypala, wiÄ™c po ok. 20 minutach nakrywam foliÄ… aluminiowÄ…. StudzÄ™ na kratce i krojÄ™ po caÅ‚kowitym wystygniÄ™ciu.
Na mnie pszenica działa niezbyt dobrze nawet pełnoziarnista, ale zawsze mogę spróbować tylko na niego patrzeć ;)
OdpowiedzUsuń