"Robiłam już taką tartę, tylko z nadzieniem śliwkowym. Dziś przypominam przepis w wersji z karmelizowanymi jabłkami. Ciasto do tej tarty jest rewelacyjne i ma same zalety, o których osoby zaciekawione mogą przeczytać TU :)"
Składniki ciasta kruchego:
- 100 g białej mąki pszennej
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 110 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki kefiru/maślanki
Składniki nadzienia:
- ok. 1 kg jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny + skórka otarta z połówki cytryny
- 65g masła
- 75g cukru trzcinowego demerara
- opcjonalnie: borówka lub żurawina ze słoiczka
Dodatkowo do serwowania: lody lub zimny, gęsty jogurt bałkański
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obrać, pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. Na patelni
rozpuścić masło (uważając żeby nie przypaliło się), dodać cukier i podgrzewać
na niewielkim ogniu. Do powstałego w ten sposób karmelu dodać jabłka. Jeśli zimne
jabłka zetną karmel, nie należy się tym przejmować -
karmel się rozpuści. Całości nie należy mieszać łyżką czy łopatką,
lecz mieszać ruchem posuwisto - podrzucający (ten ruch mam już bardzo
dobrze opanowany :-). Całość podgrzewać kilka minut, aż karmel się
zupełnie rozpuści, a
wszystkie jabłka będą nim oblepione, ale pozostaną al dente.
Lekko wystudzić.
Przygotowanie tarty:
Z ciasta uformować dysk, zawinąć go w folię spożywczą i
schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
Na papierze do pieczenia cienko rozwałkować schłodzone ciasto na
krążek o średnicy około 32 cm. Można cisto w czasie wałkowania podsypać lekko
mąką.
Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem.
Na jabłkach ułożyć borówkowe/żurawinowe kleksy.
Posmarować brzegi ciasta lekko ubitym jajkiem i posypać grubym cukrem.
Ciasto, wraz z papierem, zsunąć na blachę do pieczenia.
Ciasto, wraz z papierem, zsunąć na blachę do pieczenia.
Tartę piec około 35-45 minut.
Serwować na ciepło (z jogurtem lub lodami) lub po ostudzeniu.
Smacznego!
Same zalety ciasta wystarczą by ją zrobić. Jak tu się odchudzać przed sezonem bikini kiedy kusisz takimi wypiekami.
OdpowiedzUsuńTarta jest dietetyczna, z mąką pełnoziarnistą i wcale nie słodka. Jedz do woli:)
Usuńwygląda pięknie <3
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuńwielbię te tarty!!! muszę zrobić wersję z karmelizowanymi jabłkami
OdpowiedzUsuńA ja wielbię wszystkie Twoje wypieki:) I nie tylko. Twoja dzisiejsza zapiekanka pasterska to mistrzostwo:)
Usuń