"Dziś była kolacja na szybko. Tylko 30 minut i gotowe! To potrawa z serii: "przegląd lodówki". Wykorzystałam do niej moją ulubioną pastę śródziemnomorską, na którą przepis zamieściłam TU. No, i ten makaron :-). Do tego jeszcze tylko sałata lodowa z pomidorami i nic, tylko jeść."
Składniki (na 3 porcje, dla głodnych osób):
- pół paczki makaronu ruote (czyli "kółka samochodowe"), lub innego grubego
- 15 dkg tartej mozzarelli, lub innego sera, dobrze topiącego się
- ok. 8-10 suszonych pomidorów w oliwie
- 8-10 łyżek pasty śródziemnomorskiej z pieczonych warzyw (bakłażan, papryka, czosnek)
- dowolna wędlina pokrojona w paski lub słupki (u mnie była to pieczona karkówka)
- kilka łyżek oleju
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować we wrzątku, koniecznie al dente.
Pomidory pokroić w paseczki i przesmażyć na oleju razem z wędliną.
Ugotowany makaron połączyć z pomidorami, wędliną i pastą śródziemnomorską.
Naczynia żaroodporne wysmarować oliwą i nałożyć makaron z dodatkami.
Na wierzchu posypać tartą mozzarellą.
Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach.
Podawać z sałatą i kieliszkiem wina.
Ciekawa sprawa z tą śródziemnomorską pastą. Zapiekanka wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńmniam pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń