niedziela, 19 lutego 2012

Zapiekanka z pastą śródziemnomorską

 
"Dziś była kolacja na szybko. Tylko 30 minut i gotowe! To potrawa z serii: "przegląd lodówki". Wykorzystałam do niej moją ulubioną pastę śródziemnomorską, na którą przepis zamieściłam TU. No, i ten makaron :-). Do tego jeszcze tylko sałata lodowa z pomidorami i nic, tylko jeść." 

Składniki (na 3 porcje, dla głodnych osób): 
  •  pół paczki makaronu ruote (czyli "kółka samochodowe"), lub innego grubego
  • 15 dkg tartej mozzarelli, lub innego sera, dobrze topiącego się
  • ok. 8-10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 8-10 łyżek pasty śródziemnomorskiej z pieczonych warzyw (bakłażan, papryka, czosnek)
  • dowolna wędlina pokrojona w paski lub słupki (u mnie była to pieczona karkówka)
  • kilka łyżek oleju

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować we wrzątku, koniecznie al dente.
Pomidory pokroić w paseczki i przesmażyć  na oleju razem z wędliną.
Ugotowany makaron połączyć z pomidorami, wędliną i pastą śródziemnomorską.
Naczynia żaroodporne wysmarować oliwą i nałożyć makaron z dodatkami. 
Na wierzchu posypać tartą mozzarellą.
Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach.
Podawać z sałatą i kieliszkiem wina.

 

2 komentarze:

  1. Ciekawa sprawa z tą śródziemnomorską pastą. Zapiekanka wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń