"Robię już rybę po grecku, ruskie pierogi, barszcz ukraiński, fasolkę po bretońsku, a teraz przyszła kolej na rybę po japońsku. I zapewne ma ona tyle wspólnego z Japonią, co ryba po grecku z Grecją. Nazwa nie jest ważna, ważne, że rybka bardzo smaczna - na zimno i na ciepło. Za przepis dziękuję Irence, z którą pracuje mój mąż :-)."
Składniki:
- 1 kg filetów z dowolnej ryby morskiej (dla mnie najlepszy jest dorsz - należy tylko pamiętać, że dorsz nie lubi długiego smażenia, gdyż wysycha)
- 2 duże cebule
- 1 mały słoik ogórków konserwowych (ja dałam przyrządzone przez siebie ogórki w curry)*
- 1 mały słoik papryki konserwowej
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki keczupu (pikantnego)
- 4 łyżki cukru
- przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
- kilka łyżek mąki
- kilka łyżek bułki tartej
- 1 jajko (lub ew. 2)
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
Sposób przyrządzania:
Filety rybne oprószyć solą i przyprawą do ryb (należy pamiętać, że przyprawa też zawiera sól). Odłożyć na kilka chwil w chłodne miejsce. Jajko rozbić, rozbełtać z solą. Filety maczać w jajku a potem w mieszance bułki tartej i mąki. Smażyć na kilku łyżkach oleju.
Na oleju po usmażeniu ryby (uzupełnionym o pozostałą ilość) poddusić cebulę pokrojoną w piórka. W tzw. międzyczasie pokroić w paski paprykę a ogórki w słupki. Gdy cebula jest już miękka, dodać cukier, wodę, paprykę i ogórki. Na koniec dołożyć przecier pomidorowy i keczup, ewentualnie "dosmaczyć" solą i pieprzem. Wymieszać, zagotować przez 2-3 minuty.
Rybę układać na półmisku i zalać sosem z warzywami. Można też układać, naprzemiennie, warstwy ryby i sosu, pamiętając by ostatnią stanowił sos.
Podawać, wg upodobań, na ciepło lub na gorąco. Ja wolę wersję na zimno.
Bardzo lubię rybkę przyrządzoną w podobny sposób! Te polskie nazwy potraw czasem faktycznie mogą wprowadzić w błąd. Taki przewrotny z nas naród ;)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na rybkę ! na pewno była pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńI takie jest, zwłaszcza kiedy się "przegryzie" :-) Zdecydowanie lepsze na zimno. Pozdrawiam!
Usuńwychodzi przepyszna z tego przepisu...
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJakoś nie kojarzę tego przepisu więc nie bardzo wiem jak może to smakować, ale wygląda bardzo apetycznie. Muszę przyznać, że ja uwielbiam łososia z grilla z https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-karaibskie-bbq-z-salatka-z-ananasa-i-awokado/< i dziś chyba również go przygotuję.
OdpowiedzUsuń