sobota, 18 lutego 2012

Ryba po japońsku

"Robię już rybę po grecku, ruskie pierogi, barszcz ukraiński, fasolkę po bretońsku, a teraz przyszła kolej na rybę po japońsku. I zapewne ma ona tyle wspólnego z Japonią, co ryba po grecku z Grecją. Nazwa nie jest ważna, ważne, że rybka bardzo smaczna - na zimno i na ciepło. Za przepis dziękuję Irence, z którą pracuje mój mąż :-)."

Składniki:
  • 1 kg filetów z dowolnej ryby morskiej (dla mnie najlepszy jest dorsz - należy tylko pamiętać, że dorsz nie lubi długiego smażenia, gdyż wysycha)
  • 2 duże cebule
  • 1 mały słoik ogórków konserwowych (ja dałam przyrządzone przez siebie ogórki w curry)*
  • 1 mały słoik papryki konserwowej
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki keczupu (pikantnego)
  • 4 łyżki cukru
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek mąki
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1 jajko (lub ew. 2) 
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
Sposób przyrządzania:

Filety rybne oprószyć solą i przyprawą do ryb (należy pamiętać, że przyprawa też zawiera sól). Odłożyć na kilka chwil w chłodne miejsce. Jajko rozbić, rozbełtać z solą. Filety maczać w jajku a potem w mieszance bułki tartej i mąki. Smażyć na kilku łyżkach oleju. 
Na oleju po usmażeniu ryby (uzupełnionym o pozostałą ilość)  poddusić cebulę pokrojoną w piórka. W tzw. międzyczasie pokroić w paski paprykę a ogórki w słupki. Gdy cebula jest już miękka, dodać cukier,  wodę, paprykę i ogórki. Na koniec dołożyć przecier pomidorowy i keczup, ewentualnie "dosmaczyć" solą i pieprzem. Wymieszać, zagotować przez 2-3 minuty.
Rybę układać na półmisku i zalać sosem z warzywami. Można też układać, naprzemiennie, warstwy ryby i sosu, pamiętając by ostatnią stanowił sos.
Podawać, wg upodobań, na ciepło lub na gorąco.  Ja wolę wersję na zimno.
Smacznego!

* Następnym razem dodam tylko 1/2 słoika ogórków.

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię rybkę przyrządzoną w podobny sposób! Te polskie nazwy potraw czasem faktycznie mogą wprowadzić w błąd. Taki przewrotny z nas naród ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł na rybkę ! na pewno była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. I takie jest, zwłaszcza kiedy się "przegryzie" :-) Zdecydowanie lepsze na zimno. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. wychodzi przepyszna z tego przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakoś nie kojarzę tego przepisu więc nie bardzo wiem jak może to smakować, ale wygląda bardzo apetycznie. Muszę przyznać, że ja uwielbiam łososia z grilla z https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-karaibskie-bbq-z-salatka-z-ananasa-i-awokado/< i dziś chyba również go przygotuję.

    OdpowiedzUsuń