środa, 22 lutego 2012

Kurczak w czerwonej paście curry

 "Kiedyś próbowałam już zrobić curry, ale mi najzwyczajniej nie smakowało. Jednak curry wg TEGO przepisu, to zupełnie inna bajka. Do jego przygotowania nie użyłam curry w proszku, lecz czerwonej pasty curry. Efekt wspaniały. Były dokładki!"

Składniki (zrobiłam podwójną porcję, dla 4 głodnych osób):
  • 1 podwójna  pierś kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 10 łyżek śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry (oryginalny przepis zalecał mniejszą ilość, ale po spróbowaniu wydało mi się mało ostre, mimo, że "ognistych" potraw nie lubię)
  • cukier trzcinowy do smaku
  • do dekoracji szczypiorek (w oryginale były zielone liście, do wyboru: szpinak, roszponka, rukola; pominęłam też dekorację z ziaren sezamu)
  • 2 łyżki oleju (w oryginale oliwa)
Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić w niezbyt drobną kostkę, a paprykę w paski. Rozgrzać wok (u mnie głęboka patelnia), wlać olej, a po chwili dorzucić kurczaka z papryką. Smażyć krótko, żeby nie przesuszyć piersi. Pod koniec dodać pastę curry. Po wymieszaniu wlać mleko kokosowe i gotować tak długo, aż sos zgęstnieje i zredukuje się o połowę. Wlać śmietankę, zamieszać i gotowe.

Ja, podałam curry z ryżem ugotowanym z odrobiną kurkumy, posypane szczypiorkiem.

Danie prezentuje się efektownie na talerzu i jest bardzo smaczne. Polecam!

Przepis dodaję do akcji:
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pastę curry pod każdą postacią. A te orientalne dania jednogarnkowe zawsze są genialne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko wygląda apetycznie na pewno skuszę się na Twoje przepisy

      Usuń