"Knedle na wzór austriackich, jedzonych kiedyś przez mojego męża w Ybbsitz. Przepis na nie zamieściłam w poprzednim poście (należy jedynie pominąć szpinak :-). Podaję je na słodko z pysznym sosem śliwkowym."
Składniki na sos śliwkowy:
- 40 dkg mrożonych śliwek
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru demerara (lub białego)
- 3 łyżki śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić na patelni (uważając, by się nie przypaliło) i dodać cukier. Nie mieszać, lecz potrząsać ruchem posuwisto-podrzucającym. Gdy cukier się rozpuści - dodać mrożone śliwki. Znowu podrzucać, a gdy już śliwki się nagrzeją i obtoczą w karmelu, dodać śmietankę i zamieszać. Na końcu zmiksować i gotowe. Smacznego!
pyszne muszą być
OdpowiedzUsuń