Szukaj na tym blogu

środa, 20 listopada 2019

Pizza na kalafiorowym spodzie

"Coś nowego - coś fajnego. Nie jest to oczywiście to samo co pizza na drożdżowym spodzie, ale może stanowić zdrową i smaczną jej alternatywę. Niski indeks glikemiczny a więc ważny atut tego przysmaku."

Przygotowanie:
Kalafior rozdrobniłam malakserem. Wrzuciłam na rozgrzaną patelnię i ciągle mieszając smażyłam 10 minut. Gdy kalafior lekko przestygł dodałam: 2 jajka, 3 łyżki mąki graham, 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, 2 garści własnej roboty koziej goudy, sól, pieprz, oregano. Z otrzymanej masy uformowałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 2 placki i wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni - piekłam do zrumienienia. Na zrumienionych plackach ułożyłam dodatki (u mnie skromnie: przesmażone pieczarki i cebula - tak lubię najbardziej), posypałam przyprawą do pizzy i posypałam serem (znowu moja gouda). Piekłam jeszcze 5 minut. Podałam z furą sałatki i bezcukrowym, domowym keczupem z cukinii.

niedziela, 17 listopada 2019

Szarlotka z mąką kokosową, bez cukru


"W telewizji już świąteczne reklamy, a u mnie świąteczna szarlotka: szarlotka na spodzie z mąki kokosowej i orkiszowej 1850, bez cukru. Bardzo smaczna i dietetyczna, z niskim IG."
 
Spód:
  • 150 g maki kokosowej
  • 150 g maki orkiszowej typ 1850
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu (z lodówki)
  • 170 g masła (z lodówki)
  • 50 g ksylitolu/erytrytolu/stewii
  • ew.szczypta soli
Przygotowanie:
Masło posiekać nożem razem z mąkami i jogurtem i szybko zagnieść ciasto. Ok. 1/4 odłożyć a resztę rozwałkować (nie szkodzi, że będzie pękać) i wylepić nią natłuszczoną blaszkę (u mnie o średnicy 27 cm). Włożyć na 20-30 min. do lodówki.
 
1 kg jabłek (lub nieco więcej) obrać i pokroić w kosteczkę. Włożyć do garnka razem ze 100 ml wody, 50 g masła, odrobiną (do smaku) dozwolonego słodziwa (u mnie erytrytol). Dodałam jeszcze soku z 1/2 cytryny. Prażyć aż jabłka zmiękną. Na koniec dodać 2-3 łyżki kaszki owsianej lub manny razowej i cynamon.
Blaszkę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. suchą fasolą (ja mam specjalne, szklane kulki) i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie zdjąć papier i na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka. Na wierzchu ułożyć gwiazdki wycięte z reszty ciasta. Gwiazdki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec jeszcze pół godziny.

środa, 7 sierpnia 2019

Pełnoziarnista tarta warzywna

 "Uwielbiam tę tartę! Warzywa zmieniam w zależności od zawartości lodówki. Dziś mieszanka meksykańska: papryka, czerwona fasola, fasolka szparagowa, cebula, kukurydza. Niedawno robiłam też z parem w roli głównej (z dodatkiem papryki i zielonego groszku). Obie wersje przepyszne! I zdrowe - niski IG (o ile pominiemy kukurydzę)."

Składniki spodu (średnica formy - 21 cm)
  • 175 g mąki pszennej pełnoziarnistej (np. orkiszowa typ 1850)
  • szczypta soli
  • 110 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kefiru/maślanki/zsiadłego mleka/jogurtu naturalnego
Przygotowanie spodu:
Składniki posiekać nożem a następnie szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i do lodówki na 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć spód  oraz boki formy wysmarowanej masłem. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia (w razie ich braku - nasypać suchej fasoli). Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Zdjąć papier z kulkami, podpiec jeszcze 5 minut a następnie wylać farsz i posypać drobno startym serem. Piec ok. 30 minut - do momentu ścięcia farszu.

Farsz:
  • mieszanka warzywna meksykańska - 750 g
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, chilli
  • odrobina żółtego sera (wielkości pudełka zapałek)
Przygotowanie farszu:
Warzywa usmażyć na patelni. Jajka rozmieszać ze śmietaną, dodać podsmażone warzywa, doprawić solą, pieprzem i chilli. Ser zetrzeć na drobnej tarce - większość dosypać do masy jajeczno-warzywnej a część zostawić do posypania tarty.

Podawać z dużą porcją sałaty!

czwartek, 18 lipca 2019

Nocny chleb pszenny pełnoziarnisty


"Szybki (nie licząc nocy spędzonej w lodowce :-)) i bardzo prosty do wykonania - duża zaleta to niski IG. Pyszny, o idealnej konsystencji, nie kruszący się."

Składniki: 
  •  500 g mąki pszennej typ 1850 (lub część, np 150 g zamienić na mąkę żytnią pełnoziarnistą)
  • 1 paczuszka suszonych drożdży, 
  • około 500 ml ciepłej wody,
  •  2 łyżki oleju, 
  • łyżeczka soli,
  •  garstka pestek dyni,
  •  garstka siemienia
Przygotowanie:
Suche składniki mieszam w misce, robię na środku dołek, wsypuję drożdże i leję na nie kilka łyżek ciepłej wody -zostawiam na kilka minut do podrośnięcia drożdży po czym dolewam pół litra ciepłej wody i olej. Mieszam łyżką a potem chwilkę ręką. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzam ręką zwilżoną wodą i wstawiam do lodówki na całą noc. Rano wyjmuję na pół godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzewam do 200°C i piekę około godziny. Mój piekarnik przypala, więc po ok. 20 minutach nakrywam folią aluminiową. Studzę na kratce i kroję po całkowitym wystygnięciu.