niedziela, 24 maja 2015

Młoda kapusta na gęsto

"Idealna propozycja na obiad na tarasie. Zaręczam jednak, że posmakuje też tym, którzy tarasu nie posiadają. Mi najbardziej smakuje z kromką własnoręcznie upieczonego chleba, z masłem - również własnego wyrobu. Reszta domowników wybrała wariant z pieczonymi ziemniakami."

Składniki:
  • 2 sporej wielkości główki młodej kapusty
  • 3 marchewki
  • 4 duże cebule
  • 4 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • duża garść kopru (wykorzystałam wciąż jeszcze pokaźne zapasy z zamrażarki)
  • sól, pieprz
na zasmażkę:
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • 10 dkg masła (weganie mogą użyć oleju kokosowego)
Przygotowanie:
Kapustę obrać z zewnętrznych liści i pokroić niezbyt drobno (ok. 1 cm x 1 cm). Włożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać listek i ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę a marchewkę zetrzeć na tarce "jarzynówce". Cebulę zeszklić na oleju (zwykłym lub kokosowym), dołożyć  marchewkę i chwilę jeszcze smażyć. 
Podsmażone warzywa dodać do kapusty, posolić i popieprzyć do smaku, i gotować wszystko na małym ogniu aż kapusta będzie całkiem miękka (łącznie trwa to ok. 1/2 godziny). 
Na koniec dodać zasmażkę przygotowaną w następujący sposób: na patelni rozpuścić masło/olej kokosowy, dodać mąkę i zasmażyć (mieszając) do lekkiego zrumienienia.
Po dodaniu zasmażki gotować ok. 2 min., po czym dodać pokrojony koperek w zacnych ilościach.

2 komentarze:

  1. Dobrze, że zaznaczyłaś, iż posmakuje też tym, którzy nie mają tarasu, bo już się obawiałam, że to przepis nie dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń