piątek, 20 lutego 2015

Klepaki, czyli kluski owsiane z twarogiem i cebulką

"Bardzo smaczne, a przy tym zdrowe, kluski kładzione rodem z Bieszczad. I co ważne nie nadwyrężą domowego budżetu, a ich przygotowanie nie nastręczy najmniejszych trudności. Wypatrzyłam je u Doroty. W oryginale były jeszcze skwarki, ale je pominęłam. Rodzina jest mi za nie wdzięczna i ich smakiem zachwycona."

Składniki:


na kluski:

  • 20 dag płatków owsianych (miałam zwykłe i leciutko je zmiksowałam, choć można tego nie robić)
  • mleko
  • 1 jajko
  • sól
  • mąka pszenna razowa – ja użyłam pełnoziarnistej

na okrasę:

  • 30-40 dag twarogu - nie żałować:) (ja użyłam własnego wyrobu)
  • 2 duże cebule
  • olej (u mnie kokosowy)
  • sól, pieprz
  • ew. 2-3 łyżki skwarek wieprzowych (pominęłam)

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem tak, by były nim tylko pokryte. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Kiedy płatki wystygną i spęcznieją dodać roztrzepane jajko i wymieszać wszystko dosypując mąki –w takiej ilości by ciasto się skleiło, ale pozostało dość luźne.

W dużym garnku zagotować wodę i posolić ją.

Dużą łyżkę moczyć w gotującej się wodzie, nabierać ciasto i kłaść je na osolony wrzątek.
Przepis dodaję do akcji:
Wielki Post 2015 

Kluski gotować kilka minut, do miękkości.

W czasie gdy kluski się gotują, przesmażyć na oleju posiekaną cebulę.

Kiedy cebula jest zmięknie, wyłączyć ogień i dodać pokruszony ser. Pomieszać, i doprawić solą i pieprzem.

Kluski wybierać łyżką cedzakową na talerze, okraszać je serem z cebulką i podawać gorące.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo mięciutkie, pyszne! Mąż powiedział, że dużo lepsze niż kluski z tartych ziemniaków.

      Usuń
  2. Z mlikiem nie przejdzie (mam chyba na starość na nie uczulenie) ciekawe czy z woda dadzą radę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wodą nie próbowałam, ale jestem przekonana, że dadzą radę. Najwyżej będą bardziej "przaśne":)

      Usuń