"Słodkie i bardzo ostre zarazem. I bardzo smaczne! Dziękuję Ci Teresko za przepis!"
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 5 sztuk cebul
- 3 łyżki soli
- 1 sos koperkowo-ziołowy Knorr (w proszku - brrrr, wiem, wiem....:)***
- 1/2 łyżki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżki papryki ostrej
- 1 łyżka posiekanego koperku
Składniki zalewy:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
Przygotowanie:
Ogórki dobrze umyć (ja nie obieram, ale jeżeli ktoś woli obrane, to nie ma przeszkód) i poszatkować na plasterki - doskonale sprawdza się szatkownica mandolina. Posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 1/2 godziny.
Po tym czasie lekko odcisnąć, dodać sos Knorra, pieprz, ostrą paprykę i koper. Wymieszać.
Składniki na zalewę zagotować, lekko ostudzić i zalać ogórki.
Podoba mi się, że ostra...nie lubię mdłych sałatek:)
OdpowiedzUsuńFajne zapasy na zimę :-)
OdpowiedzUsuńMoja mama takie robi. Sałatka jest naprawdę pyszna, także polecam wszystkim :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńu nas też wekowe szaleństwo
OdpowiedzUsuńCzy to aby na pewno jest zalewane samym octem...??
OdpowiedzUsuńWszystko się zgadza w przepisie. Sałatka jest świetna!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ogórki z Twojego przepisu. Wyszły naprawdę smaczne i postanowiłam umieścić je u siebie na blogu http://www.ewusiowesmaki.blogspot.com/2014/07/ostra-saatka-z-ogorkow.html
OdpowiedzUsuń