Szukaj na tym blogu

środa, 7 sierpnia 2013

Ostra sałatka ogórkowa

"Słodkie i bardzo ostre zarazem. I bardzo smaczne! Dziękuję Ci Teresko za przepis!"

Składniki:
  • 5 kg ogórków
  • 5 sztuk cebul
  • 3 łyżki soli
  • 1 sos koperkowo-ziołowy Knorr (w proszku - brrrr, wiem, wiem....:)***
  • 1/2 łyżki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
Składniki zalewy:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
Przygotowanie:
Ogórki dobrze umyć (ja nie obieram, ale jeżeli ktoś woli obrane, to nie ma przeszkód) i poszatkować na plasterki  - doskonale sprawdza się szatkownica mandolina. Posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 1/2 godziny. 
Po tym czasie lekko odcisnąć, dodać sos Knorra, pieprz, ostrą paprykę i koper. Wymieszać.
Składniki na zalewę zagotować, lekko ostudzić i zalać ogórki.
Wkładać do słoików i pasteryzować 5-10 minut. 

*** P.S. Kolejne porcje postanowiłam robić bez sztucznych dodatków (czytaj: sos Knorr), dodałam w to miejsce więcej koperku - wyszło równie smaczne!

Przepis dodaję do akcji:
Ogórki do słoików marsz

8 komentarzy:

  1. Podoba mi się, że ostra...nie lubię mdłych sałatek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama takie robi. Sałatka jest naprawdę pyszna, także polecam wszystkim :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas też wekowe szaleństwo

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to aby na pewno jest zalewane samym octem...??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko się zgadza w przepisie. Sałatka jest świetna!

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam ogórki z Twojego przepisu. Wyszły naprawdę smaczne i postanowiłam umieścić je u siebie na blogu http://www.ewusiowesmaki.blogspot.com/2014/07/ostra-saatka-z-ogorkow.html

    OdpowiedzUsuń