czwartek, 24 stycznia 2013

Sufleciki serowe




"Leciutkie jak mgiełka, ze skarmelizowanym wierzchem, mmmm .... pycha! Moje pierwsze suflety. Zawsze bałam się ich pieczenia. Bałam się, że jak tylko wyjmę je z piekarnika, opadną lub w środku się nie dopieką. Strach ma wielkie oczy. Sufleciki udały się doskonale. Zdjęcia nie są może zbyt ciekawe, ale bardzo się spieszyłam. Przepis pochodzi z archiwalnego numeru miesięcznika "Sól i Pieprz" (11/2007). A, i dodam jeszcze, że suflety wykonałam z twarogu własnego wyrobu i zaserwowałam je z malinami. POEZJA! I mają jeszcze tę niezaprzeczalną zaletę, że ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut!"

Składniki (na 6 kokilek):
  • 6 jaj
  • 135 g cukru
  • 150 g zmielonego twarogu (np. własnego wyrobu - jak u mnie :-)
  • sok z 2 limonek
  • cukier puder do karmelizacji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem do 160stopni).
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z połową cukru na sztywną pianę. 
Żółtka utrzeć z resztą cukru na kremową masę. Zmielony twaróg wymieszać z sokiem z limonki i stopniowo dodawać do masy żółtkowej, delikatnie mieszając. 
Dodać pianę z białek - najpierw wmieszać niewielką jej ilość, potem resztę, pamiętając aby robić to delikatnie tak, żeby piana nie opadła. 
Kokilki natłuścić i wysypać cukrem. Napełnić masą po same brzegi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10-12 minut (ja piekłam 12 minut).
Oczywiście w czasie pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika, żeby sufleciki nie opadły!
Po upieczeniu ostrożnie wyjąć, posypać cukrem pudrem i skarmelizować palnikiem. Jeśli takowego nie posiadamy, możemy użyć piekarnika z funkcją grillowania.
Podawać solo lub z owocami, np. malinami, połówkami winogron, etc., etc.

Smacznego!!!

Przepis dodaję do akcji:
 Szybkie ciasta - edycja karnawałowa

9 komentarzy: