"5 minut przygotowań, ok. 15 minut pieczenia i gotowe: najprostsze czekoladowe muffinki - puszyste, wilgotne, pyszne!
P.S. Polecam też inny ich wariant: z jabłkami i żurawiną."
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 mocno czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubata łyżki kakao
- tabliczka czekolady pokrojonej w dosyć grubą kosteczkę
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- szklanka mleka
Przygotować 2 miski.
W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę przesiać).
W drugiej wymieszać mokre składniki.
Mokre dodać do suchych i wymieszać - najlepiej łopatką - krótko, tylko do połączenia składników (nie miksować).
Foremki do muffinek* (u mnie - silikonowe) lub papilotki napełnić do 3/4 wysokości (najlepsza jest do tego łyżka do lodów) i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut.
Ostudzić na kratce.
* Kiedyś, dawno temu, gdy nie posiadałam jeszcze takowych foremek, używałam do wypieku muffinek filiżanek z Luminarcu. Sprawdziły się doskonale :-)
* Kiedyś, dawno temu, gdy nie posiadałam jeszcze takowych foremek, używałam do wypieku muffinek filiżanek z Luminarcu. Sprawdziły się doskonale :-)
pysznie :) czekoladowe są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńA jakie kakao takie jak dla dzieci czy to gorzkie
UsuńGorzkie!
Usuńzrobiłem je z biala czekolada i są zajebiste!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pychotka zjadlem je jeszcze gorące
UsuńCzym wymieszać mokre składniki?? wystarczy łyżką?
UsuńHej mam takie nietypowe pytanie... Bo mam tylko kakao dla dzieci konkretnie mixfix czy to robi jakąś różnicę... ?
UsuńJa bym tego kakao nie dawała, ale możesz też zaryzykować i spróbować takiej wersji. Myślę, że trzeba mniej cukru bo ten mixfix jest pewno słodki. Naturalne kakao jest jednak zdecydowanie najlepsze.
UsuńMixfix to nie kakao, to produkt kakaopodobny ze śladowymi ilościami prawdziwego kakao. Dla dzieci robi się z niego napój o smaku kakaowo-wanilinowym. Do wypieków sie nie nadaje.
Usuńfajne ,pyszne ,proste !
OdpowiedzUsuńŚliczny avatar!
UsuńWłaśnie szukałam przepisu na muffinki, na pewno go wykorzystam, bo wyglądają na bardzo pulchniutkie i pewnie są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPs. dwa razy składniki wypisałaś :-, ale mnie to nie przeszkadza :-)
Muffinki przepyszne, a wiem coś o tym, bo właśnie je konsumuje:)...gorąco polecam!!
OdpowiedzUsuńJusta! Jedz za dwoje :-), ale nie przesadzaj :-). Pozdrawiam!
UsuńSiedzimy z Justyną w domu, gotujemy i jemy za dwoje;-). Dzisiaj robię je kolejny raz ( na specjalne życzenie dzieci - tak im smakują).
OdpowiedzUsuńProsty przepis, a wychodzi wspaniała konsystencja i pyszny smak. Doskonałe z mlekiem :) Dziękuję bardzo.
OdpowiedzUsuńZuzanna
Doskonałe z budyniem....
Usuńpyszneeee! przepis super:) wielkie dzięki
OdpowiedzUsuńpychota :) właśnie mam 2-gą porcję w piekarniku, nie można się im oprzeć!! mniami
OdpowiedzUsuńja muszę piec 25 min ale to zalerzy od piekarnika
ile z tych składników wychodzi muffinek??
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od tego, jakich użyje się foremek. Ja zawsze używam takich o pojemności 75 ml a jak zostaje mi ciasta to używam jeszcze innych, które mają ok. 150 ml. Tak więc, tych mniejszych wyszło mi 12, i zdaje się, że 3 większe.
UsuńMi wyszło 20. Takie średnie, za wielkie nie są ale żeby przekąsić w sam raz. Z białą czekoladą są pyszne !
Usuńwłaśnie dzisiaj zrobiłam i wyszły przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńNauczę je dziś robić dzieciaczki w szkole :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Ja kiedyś robiłam z dziećmi w szkole sushi. Było super!
Usuńpieką sie ciekawe czy dobre
OdpowiedzUsuńwlasnie moje sie pieka, dziekuje za przepis.Samo przygotowanie zajmuje mniej, niz jakikolwiek inny przepis na muffinki czy cupcakes.Dziekuje :)
OdpowiedzUsuńMoje również w piekarniku .... :) zaskoczę nimi mojego chłopaka po powrocie z meczu. Dziękuję za fajny, prosty przepis !
OdpowiedzUsuńMoje wyszły pyszne. Zapomniałam tylko mąki przesiać ale nie wiem czy miało to jakiś wpływ na smak. PYCHOTA!!!!!!
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńA ja zrobiłam z Whisky i bawie się zajebiście!!!!!!!!!!! <33333
Usuńto nie dla dzieci
UsuńPowinnam mieć zakaz zbliżania się do nich, bo zanim domownicy przyjdą, to zostaną okruszki:) PYCHA!
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać :-)
UsuńSuper przepis. Wszystko miksowałam i sa przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńrewelacja!!! palce lizać! są pyszne!
OdpowiedzUsuńDzięki!!!!!!!
UsuńWitam mam zamiar zrobić te muffinki i mam pytanie czy zamiast oleju mogę dać roztopioną margarynę?Dzięki.
OdpowiedzUsuńTak, można! Życzę smacznego!
Usuńa mi nie wyszły, coś robię źle. Muffinki nie wyrosły jak powinny :(
OdpowiedzUsuńTo aż niemożliwe. Proszę się ściśle trzymać przepisu. Muszą wyjść! Wyrastają pięknie!
Usuńczy z tego przepisu mogę odłozyć kakao i zrobic zwykłe??
OdpowiedzUsuńMożna zrobić bez kakao, ale jeśli ma być bez kakao to polecam mój przepis na muffinki piegowate - można do nich dodać dowolne dodatki :-)
UsuńJa mam pytanie - jaka to ma być czekolada? gorzka czy mleczna? Proszę wybaczyć, ale jestem laikiem kuchennym :)
OdpowiedzUsuńJaką wolimy. Może być nawet biała, z orzechami, z rodzynkami, etc.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOdpowiadałam już wcześniej na to pytanie :-). Z lenistwa więc zacytuję sama siebie: "Wszystko zależy od tego, jakich użyje się foremek. Ja zawsze używam takich o pojemności 75 ml a jak zostaje mi ciasta to używam jeszcze innych, które mają ok. 150 ml. Tak więc, tych mniejszych wyszło mi 12, i zdaje się, że 3 większe."
Usuńja zrobiłam dzisiaj:) są zarąbiste,zamiast czekolady dodałam mieszankę keksową,w każdej muffinie jakaś wkładka.POLECAM!!!!
OdpowiedzUsuńkombiwar 200 stopni-20 minut
UsuńCo to znaczy tabliczka czekolady, Dzisiaj kupiłam tabliczkę 90 dg
OdpowiedzUsuńMoże być 90g, może być też 100g.
UsuńA proszę powiedzieć co z tą czekoladą? rozpuścić ją w rondelku?
OdpowiedzUsuńNie! Pokrojoną w kostkę dodać do suchych składników.
Usuńświetne!
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuńmożna dodać do nich orzechy?:)
OdpowiedzUsuńmożna
Usuńzrobiłam z białą czekoladą i wyszły rewelacyjne!!!
OdpowiedzUsuńto chyba najlepszy przepis jaki do tej pory znalazłam w necie :)
dziękuje i pozdrawiam
kasia
O, mi miło!!! Pozdrawiam świątecznie!
UsuńA czy można zrobić bez tej czekolady w kostkę? Z kakaem ale bez czekolady???
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można bez czekolady. Można dać inne dodatki, np. wiśnie.
UsuńMi się ta czekolada stopiła w piekarniku i miałem nadzienie
UsuńIle wyjdzie tych muffinek ??
OdpowiedzUsuńOk. 15, w zależności od tego, jakie mamy foremki.
Usuńwłasnie wrzuciłam do pieca, pieknie pachnie, dodałam cynamonu i przyprawy piernikowej, pięknie pachnie! juz rosna mam nadzieje ze bd rownie cudowne w smaku co w wygladzie.
OdpowiedzUsuńDobre! wyszły za pierwszym razem i wszystkim smakują (przynajmniej tak mówią ;p)
OdpowiedzUsuńMówią, że najprostsze są najlepsze ;) To prawda!! Moja cała rodzinka pysznie dziękuje za przepis ;))))
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :-)!!!!
Usuńzrobiłam je z bratem i powiem że wyszły bardzo dobre wilgotne, pachnące tylko troszkę gorzkie ale być może to dlatego że brat mógł dodać mniej cukru niż w przepisie. Pyszne polecam!
OdpowiedzUsuńZ pewnością nie ma potrzeby redukowania ilości cukru - "moje" pół szklanki to i tak mało, bo nie lubię zbyt słodkich wypieków. Jeżeli jakieś Wam jeszcze zostały to może posypcie po wierzchu cukrem pudrem lub polejcie roztopioną słodką czekoladą? Pozdrawiam! :-)
UsuńPychotki :) Ja już 2-gi raz korzystam z tego przepisu ...Muffiny są cudowne i rozpływają sie w ustach :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Isa
A jeszcze chciałam dodać, że za drugim razem dałam większe kawałki czekolady do środka każdej muffinki i po rozpakowaniu środka .....ah co za smak ..Polecam ..Isa
OdpowiedzUsuńAle fajnie! Miło mi to czytać! Pozdrawiam!
Usuńa moge zamiast oleju dac masło
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście rozpuszczone :-)
UsuńPyszne,najlepszy przepis na jaki trafiłam.Wychodzą zawsze. Robie je ze wszystkim co mi wpadnie w ręce, z nutellą, chałwą, dżemem...:)
OdpowiedzUsuńZ chałwą to jeszcze muffinek nie jadłam. Podoba mi się ten pomysł!
UsuńMuffinki świetne. Łatwy i szybki przepis. Teraz wykorzystuje tylko ten.
OdpowiedzUsuńREWELACYJNE!!!!
OdpowiedzUsuńSą przepyszne. Robiłam już kilka razy - dodawałam masło, margarynę, nawet ich nie rozpuszczając i też mi wychodziły. No i plus za czas przygotowania - dosłownie 5 minut :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i pozdrawiam,
Sylwia
:-))))))
UsuńJa też DZIĘKUJĘ za przepis!! Dziś robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni:) REWELACJA!! Dzięki,dzięki dzięki!!!
OdpowiedzUsuńSkrzypa
Dzięki, dzięki, dzięki!!! Za miły komentarz :-)
UsuńDodałam pół czekolady Kasztanki (jest mniejsza niż standardowa tabliczka)i jest idealnie! Pierwszy raz piekę muffiny na słodko i jestem zachwycona!
OdpowiedzUsuńProszę mi się usunąć z tymi przepisami! Natychmiast! Są... zdecydowanie zbyt dobre! Mało brakowało, a zjadłabym muffinków więcej, niż bym sobie życzyła. Są idealne! I na pewno robiłam je nie pierwszy raz (:
OdpowiedzUsuńOMG! Pierwszym zdaniem przyprawiłaś mnie o palpitacje serca :-) Zaglądaj do mnie jak najczęściej! Jest tu niejeden smakołyk :-)))) Pozdrawiam!
UsuńCzasami mi uderzają do głowy dziwne pomysły. (:
UsuńW sumie zrobiłam je już... 3 razy, a w poniedziałek będę robić 4. Czekoladowe są hitem każdego spotkania. ^^
Z pewnością będę zaglądała wcześniej i niebawem wypróbuję kolejne przepisy. (:
Pozdrawiam!
Zapraszam! I pozdrawiam!
Usuńczy można zamiast tego ciemnego kakao, dodać te dla dziec? bo tylko takowe posiadam w domu a MUSZE zjeść muffinki bo nie wytrzymam :D
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o moje zdanie, to muffinki wyjdą zdecydowanie za słodkie z takim kakao. Ale to tylko moje upodobania. (:
UsuńZgadzam się z Czytelniczką.
UsuńTo mój ulubiony kulinarny blog. Przepis na czekoladowe muffiny wykorzystuję systematycznie(ku uciesze swojej oraz rodziny) i już zasadzam sie na kolejne przepisy tutaj zamieszczone :)
OdpowiedzUsuńJaki miły komentarz!!! :-) Zapraszam jak najczęściej!!!
UsuńA jaki olej ? Roslinny ?
UsuńA jest olej inny niż roślinny?:):):) Najlepszy jakiś o neutralnym smaku, np. rzepakowy, z pestek winogron...
UsuńWłaśnie pierwszy raz upiekłam muffinki wg podanego przepisu, a piekę coś co tydzień. Są wspaniałe, teraz będę zmieniać składniki na różne sposoby. Tym razem dodałam jeszcze posiekane orzechy.
OdpowiedzUsuńczy można używać wody zamiast mleka?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam, ale wydaje mi się, że tak.
Usuńpolecam wodę gazowaną
Usuńa co zrobić z tabliczką czekolady??
OdpowiedzUsuńZaliczam ją do suchych składników :)
UsuńA pokroić w kosteczkę (małą ok 0,5cm) i dodać do suchych składników:) A czekoladowe muffiny polecam, to mój przepis bazowy,który często wykorzystuję, zmieniając tylko dodatki. Raz wkładam do środka nutelle,raz jakis dzem lub serek mascarpone. Przepyszne muffiny z tego przepisu wychodzą. Musze zawsze robić z 1,5 porcji bo z jednej za szybko znikają :D
OdpowiedzUsuńAha i zamiast czekolady zwykłej mlecznej lub deserowej można dodac innej o ulubionym smaku. Ja czasem używam miętowej lub kokosowej :)
UsuńMoje wyszly jakies rzadkie - powinnam dodac jeszcze maki?
UsuńJa np zamiast dodawać mąkę to od razu daję troszeczke mniej mleka i oleju. Poprostu zeby składników mokrych było mniej. Mleka ok 3/4 szklanki a oleju 1/3. Robię tak aby ciasto było gęste. Wtedy jak do środka daję nadzienie to nie opada na dół i sie nie przypala. Ale myślę, że jak nie dodajemy nic do srodka to nie szkodzi jak ciasto jest troszke rzadsze :)
UsuńMyślę, że nieco rzadsze też się upieką, chociaż z tych składników mi nie wychodzi bardzo rzadkie. Być może to kwestia użytej mąki? Czasami muszę nawet dodać kapkę dodatkowego mleka. Uważam zresztą, że ciasto na muffiny nie może być bardzo gęste. Z rzadszego wyjdą bardziej puszyste. Należy tyko pamiętać żeby długo nie mieszać. Pozdrawiam!
UsuńTydzien temu, pomimo rzadkiego ciasta, wyszly ( po dodaniu czekolady ciasto stalo sie bardziej geste ale i tak na moje oko bylo za rzadkie- mimo wszytsko wyszly super ) .Dzis je upieklam drugi raz. Tym razem ciasto bylo bardziej geste. Poniewaz tydzien temu pieklam je z dwoch porcji, mysle ze przez nieuwage dodalam za malo maki. Tym razem bardziej sie skupilam i ciasto wyszlo super. Muffinki smakuja wysmienicie, wszyscy sie zajadaja a ja juz mam zamowienie na nastepna porcje :-)
UsuńNo, i bardzo się cieszę :):):)
UsuńILE ICH WYCHODZI??
OdpowiedzUsuń12-15 - w zależności od wielkości foremek :)
UsuńMi wyszlo 26 muffinek z jednej porcji , sa najlepsze na wigilii klasowej byly najlepsze polecam, najlepszy przepis :)
UsuńMuffinki są przepyszne! Wczoraj robiłam je już drugi raz, a mama poprosiła mnie, żebym zrobiła je na festyn do przedszkola brata. Za każdym razem muffinki znikają bardzo szybko. Polecam :)
OdpowiedzUsuńOch, jak miło czytać takie słowa...:)
UsuńPyszne i proste, czyli coś idealnego dla raczkującej kucharki jak ja :) Dzięki za ten przepis! I też piekłam w formie silikonowej, dostałam w prezencie taką z różami, fajny efekt to daje: http://www.garneczki.pl/produkt/forma-silikonowa-rose,4365
OdpowiedzUsuńTo tez był mój pierwszy wypiek. Robiąc te mufiinki miałam pierwszy raz mąkę w ręku (w celu użycia oczywiście :)) i jakaż to była radość gdy wszystkim smakowało i nie mogli wyjść z podziwu ze oto ja je upiekłam. Super, oby więcej takich cudownych przepisów :)
OdpowiedzUsuńŚwietne muffinki! Zrobiłam z mlekiem ryżowym zamiast zwykłego i mąką pszenną BIO razową. Wyszły przepyszne. Polecam :)
OdpowiedzUsuńA może być oliwa.
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast oleju dodać oliwę ?
OdpowiedzUsuńOliwa ma dość zdecydowany smak, ale myślę, że można ją do czekoladowych muffinek dodać. Do jasnych bym się nie odważyła :)
UsuńZrobiłam te muffinki, do srodka dałam malinki, a na wierzchu polałam czekoladą. PYCHOTA!!! :)
OdpowiedzUsuńDzięki za super przeps!
Czekoladowe z malinami - bomba!
UsuńMuffinki właśnie się pieczą, mam nadzieję ,że mi wyjdą :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kinia
Ja tez mam taka nadzieję. A nawet pewność, o ile trzymałaś się przepisu :)
Usuńwłasnie zrobiłam :) troszke sie spaliły ale i tak pycha !
OdpowiedzUsuńJa zamiast całej szklanki mleka dodałam tylko pół, i pół szklanki likieru jajecznego. Wyszły super, są bardziej wilgotne :) Do środka dawałam też po łyżce konfitury truskawkowej albo karmelu (z puszki).
OdpowiedzUsuńWszystkie zostały zjedzone zanim jeszcze ostygły do końca...
Świetny pomysł z tym likierem!!!
UsuńTeraz zrobiłam jeszcze z czerwonym winem :) A wczoraj z rumem... wychodzą super, jak się doda alkoholu :) i ponownie zostały zjedzone szybciej niż ostygły...
UsuńZastanawiałam się, czy może zrobić je z szampanem... byłyby może nie takie słodkie... ale nie jestem pewna co do tego pomysłu...
Ależ mi się Twoje pomysły podobają! Myślę, że szampan też się nada :)
UsuńA ile dałaś rumu?
UsuńMiałam tylko bacardi, a że jest dość aromatyczne, to dałam poł szklanki a reszte mleka. Teraz robie właśnie kolejną porcje, ale bez kakaa, ale za to z jagodami :) i dodałam też likier jajeczny.
UsuńDaj znać jaki wyszedł rezultat :) A najlepiej cyknij fotkę :):):)
UsuńJade na weekend do teściowej... Postanowiłam zrobić dziś jeszcze jedną porcję. Tym razem dałam rum kokosowy (orginalne malibu), znów poł szklanki, i do całości dodałam około 0,5 szklanki wiórków kokosowych. A na koniec dałam jeszcze takie małe kawałeczki mlecznej i białej czekolady.
UsuńWyszły po prostu cudownie...
No, szalejesz na całego! Rób fotki i pochwal się :)
Usuńhttps://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/970322_659388740745603_520899904_n.jpg
Usuńnie wiem, czy link zadziała...
Udało się! Bardzo apetyczne!
UsuńA które "alkoholowe" są Twoim faworytem?
UsuńKokosowe z malibu smakowały rewelacyjnie, ale po prostu kokos i czekolada to jedno z moich ulubionych połączeń. U mnie w rodzinie najbardziej smakowały, te z likierem jajecznym i jagodami (bez kakaa), ale dodałam konfiturę jagodową, która sama zrobiłam, i smak naprawde był powalający.
UsuńTak więc moim bezwzględnym faworytem jest malibu i likier jajeczny.
Ciągle jeszcze myślę o muffinach z szampanem... ale jakoś nie umiem się odważyć :)
pychaaa:)
OdpowiedzUsuńCo prawda ja nie zrobiłam muffinek tylko zrobiłam to w formie ciasta na blaszce i wyszło świetne właśnie je jem:))
Super przepis i polecammm:))
Ile mniej więcej sztuk wychodzi z tego przepisu? Będę zaraz robic!
OdpowiedzUsuńWyszło mi piętnaście, wydaje się, że będą przesmaczne!!
OdpowiedzUsuńNapiszcie, proszę, czy te muffiny na drugi dzień też są wilgotne w środku?
OdpowiedzUsuńWyszły boskie! Ledwo sama się na nie załapałam, bo reszta rodziny szybko wcinała :)
OdpowiedzUsuńWyszły tragiczne zakalec ludzie jak wy mozecie to jest ble!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis na muffinki! szybko, sprawnie i pysznie! Dziekuje i zapisuje w ulubionych :))
OdpowiedzUsuńwłaśnie siedzą w piekarniku, nie mogę się doczekać :3
OdpowiedzUsuńOd kilku dni testuję ten przepis. Sam przepis podstawowy sprawdzony > zawsze wychodzą polecam :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam swoją wariację z serkiem waniliowym .Mogę podrzucić zdjęcie. Pychotka!!!
O! Zdjęcia byłyby bardzo pożądane :)
Usuńtylko nie wiem jak podwiesić :-) może na priv ?
UsuńSuper przepis. Muffinki wyszły przepyszne :)
OdpowiedzUsuńile mufinek wychodzi z tego przepisu ?
OdpowiedzUsuńOkoło 15, ale zależy od wielkości foremek.
Usuńhejka mam pytanie czy zamias czekolady moge dodac kremu czekoladowego i w jakich proporcjach by to musialo byc zeby nie wyszedl zakalec??? prosze o szybka odpowiedz
OdpowiedzUsuńOj, raczej bym nie dodawała, no chyba, że tylko jako nadzienie, ale nie mieszałabym.
UsuńBardzo pyszne. Polecam i to bardzo!
OdpowiedzUsuńdziś zrobiłam, pychota!!! :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam przed pracą i..... o boże niebo w gębie <3
OdpowiedzUsuńwyszło mi ich aż 24 :D !
biorę parę do pracy- chłopaki mnie chyba pokochają :P
Ja dałam dwie czekolady kokosowe i nie dałam kakao;) Wyszły pyszne ;) Córeczki jak wrócą z przedszkola to się ucieszą;))
OdpowiedzUsuńJeśli mogę zapytać, jajko dodajesz całe jako mokry składnik, czy osobno ubijasz pianę i ją dodajesz na końcu?
OdpowiedzUsuńJajko w całości do mokrych składników:)
UsuńA mleko ile procentowe ?
OdpowiedzUsuńA mleko ile procentowe ??
OdpowiedzUsuńNie ma to znaczenia
UsuńMi nie smakują. Robiłam już różne muffinki te strasznie czuć proszkiem do pieczenia i w zasadzie nie mają żądnego smaku, do tego moim zdaniem są zbyt zbite jak na muffinki. Nie wiem czy moze nie lepiej zamiast mleka dać maślankę i np. dodatkowe jajko ? Czy efekt z tym jakiem będzie odwrotny?
OdpowiedzUsuńOczywiście ze smakami się nie dyskutuje, chociaż wystarczy przeczytać powyższe komentarze, aby przekonać się, że większości smakują i to bardzo. Jednak co do zarzutu, że są zbite - tu się nie zgodzę. Muffinki zawsze wychodzą zbite gdy składniki są zbyt długo mieszane. W przepisie podkreślałam aby mieszać krótko. Pozdrawiam!
UsuńPoza tym, wiem z doświadczenia, że im więcej jajek tym bardziej będą zbite.
UsuńMoje weszły do piekarnika, zobaczymy. Po ilości komentarzy zdecydowałam się na ten przepis a ja raczej podchodzę z dystansem do ciast :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wcinamy :) Są przepyszne ale jednak mój M woli słodsze, więc ciut więcej cukru. Dziękuję za przepis :)
UsuńDodałam trochę wody gazowanej, czekolady alpengold nussbeiser i są świetne :D
OdpowiedzUsuńWitam. Chcę upiec babeczki na bal do szkoły, czy mogę je upiec wieczorem? Czy na drugi dzien rano będą miękkie i dobre? Czy najlepsze są jednak w dniu upieczenia? Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńNo, wiadomo, co świeże, to świeże. Ale robi się je doprawdy szybko, więc może wstaniesz trochę wcześniej rano? :):):) Pozdrawiam!
UsuńZrobilam jak podane w przepisie - czekoladowe, ale tez bez czekolady i kakao, ale za to z bananem i sa super! Wyprobuje jeszcze z bananem I biala czekolada. Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńw istocie, wyśmienite! ;3
OdpowiedzUsuńczy mokre składniki koniecznier trzeba mieszać mikserem?
OdpowiedzUsuńNie trzeba. Wystarczy zwykła rózga a nawet widelec:) Pozdrawiam!
UsuńMam pytanko. Czy jeśli dam gorzką czekolade wyjdą one na tyle gorzkie żeby przyozdobic je dużą ilością lukru? Mam na myśli lukier plastyczny lub kremowy czy jak on tam się nazywa xD.
OdpowiedzUsuńCukru w przepisie niewiele, czekolada gorzka - myślę, że można polukrować:)
UsuńDziękuję za super przepis, łatwy i szybki. Babeczki pychotka :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne w smaku, dom pełen zapachu czekolady:) pyszne :) no i takie szybkie do zrobienia - dziękuję
OdpowiedzUsuńSuper, wyszły idealne, dokładnie takiego przepisu poszukiwałam!!! :D
OdpowiedzUsuńMyślałam że mi nie wyjdą... cukiernik ze mnie żaden... jednak te muffinki to giganty :) rosną bardzo szybko:) dziekuje za przepis napewno będę zaglądać częściej :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i zapraszam!
UsuńPierwszy raz robiłam muffiny, bałam się nawet próbować. Dziś się odważyłam. Zmniejszyłam proporcje o połowę w razie gdyby mi nie wyszły. Teraz żałuje bo smakowały wyśmienicie:). Z moim Lubym zjedliśmy całą blachę. Ciasto wyszło mięciutkie i ładnie wyrosło. Następnym razem zrobię z całości żeby móc zajadać się nimi w większej ilości. Super przepis, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie siedzą u mnie w piekarniku ale zamiast czekoladę dałam banany :)
OdpowiedzUsuńPychaaaa! Dzis zrobilam i rodzince i mnie baaaaardzo smakuja,dodalam startej skorki z pomaranczy,obledne sa! Dziekuje za super prosty i skuteczny sposob na cudne muffinki ;)
OdpowiedzUsuńA czy mozna bez czwkolady
OdpowiedzUsuńMożna -w zamian proponuję dać np. wiśnie:)
UsuńWspaniałe, cudowne i przepyszne. Dziękuję za cudowny przepis. MARTA
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam...dodałam gorzka i białą czekoladę...na pewno będą pyyyszne!!! Dziękuję i pozdrawiam. Assiya.
OdpowiedzUsuńTu Assiya...muffinki po konsumpcji... przepyyyyszne !!! POLECAM GORĄCO :-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę rewelacyjne!!! :)
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńmożna użyć mąki kukurydzianej?
OdpowiedzUsuńCzekoladowe - klasyczne i najlepsze. A jak widzę jak są takie wilgotne, jak na Twoich zdjęciach, to od razu chcę, żeby mi w paszczy wylądowały ;)
OdpowiedzUsuńSuuuper. Nie dodawałam czekolady bo nie miałam pod ręką za to każda babeczka dostała połowę truskawki. Nie mam żadnych foremek do muffinek i zawsze układam same papierowe papilotki na blaszce do tarty. Testowałam sporo przepisów ale tylko te wyglądają jak babeczki :D
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis :)
PS. Jak dla mnie są w ogóle nie słodkie także dla tych co uwielbiają słodycze polecam dodać więcej cukru
OdpowiedzUsuńMasz rację. Ja zwykle zaniżam ilość cukru w przepisach - lubię takie niesłodkie słodycze:):):)
UsuńPyszne ! :) dodałam też dżemu wiśniowego i są boskie ;) Polecam !
OdpowiedzUsuńMuffinki super, szukałam prostego przepisu i znalazłam:) Są po prostu idealne, myślę że następnym razem zdobię je z owocami (sezonowymi) Polecam
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłem ciasto, już czekam na piekarnik. Zaraz wkładam ;)
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne! Zamiast czekolady dodałam kawałki jabłek. Niepowtarzalny smak, polecam. ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam muffiny są wspaniałe. Na wierzch dałam polewę z mlecznej czekolady i kremówki. Przepis trafią do moich najlepszych przepisów. PS. Piekłam muffiny pierwszy raz :-)
OdpowiedzUsuń