środa, 1 sierpnia 2012

Ogórki w curry


"Przepis ten kilka lat temu dostałam od kuzynki - Moniki. Od tej pory zdecydowanie są w przewadze, zdeklasowały korniszony, które od tej pory przestałam robić. Dosyć słodkie, chrupiące."

Składniki:
  • 4 kg ogórków 
  • 0,5 kg cebuli 
  • 0,5 kg papryki 
  • 1 seler (niekoniecznie, moje były bez)
Solanka:
  • 9 szklanek wody 
  • 1 szklanka grubej soli                                                                                                                       
Wodę z solą mieszamy i odstawiamy.
 
Przygotowanie wstępne:
Myjemy warzywa. Ogórki kroimy w słupki (gdy są niewielkie, zgrabne - daję w całości, a niekształtne i duże  - kroję), cebulę i paprykę w paski, seler tarkujemy na tarce jarzynówce.
Pokrojone ogórki, paprykę i cebulę wkładamy do jednego naczynia i zalewamy solanką. Odstawiamy na 3 godziny, co pewien czas mieszając.

Składniki zalewy:
  • 3 szklanki octu 
  • 3 szklanki wody 
  • 5,5 szklanek cukru
  • ziele angielskie 
  • gorczyca 
  • 2 łyżeczki curry
 Przygotowanie zasadnicze:
Ogórki z solanki po 3 godzinach odcedzić. Zalewę zagotować. Układać do słoików i zalać „sałatkę”. Pasteryzować 5 minut.

Przepis dodaję do akcji:
 

1 komentarz:

  1. Wcale się nie dziwię, że korniszony poszły w odstawkę :) Ja też je uwielbiam, są niezastąpione!

    OdpowiedzUsuń