"Napiszę krótko: są pyszne! Smakują mi nawet lepiej od wołowych. Zjadła je też ze smakiem moja córcia, która do tej pory na tradycyjne flaki nawet nie chciała spojrzeć. A teraz woła o dokładkę. No, i flaczki te mają jeszcze jedną, niezaprzeczalną zaletę - robi się je naprawdę szybko. Polecam!"
Składniki:
- tacka boczniaków
- 1,5 l wody
- 1 kostka bulionowa (warzywna lub rosołowa)
- 1 średnia marchewka
- kawałek selera
- pół pietruszki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sol, pieprz, imbir mielony, sos sojowy, ostra papryka mielona, majeranek
- 1 łyżeczka masła i 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Boczniaki pokroić w poprzek tak, aby przypominały flaczki wołowe. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce "jarzynówce". Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Wodę zagotować z kostką bulionową. Dodać pokrojone boczniaki. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, po chwili dodać starte warzywa i posiekany ząbek czosnku. Przesmażyć i dodać do gotujących się grzybów. Dodać przyprawy i gotować aż wszystko zmięknie (10-15 minut). Gotowe :-)
Bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńNOZKI SA TWARDE I NIE DOBRE
OdpowiedzUsuń