poniedziałek, 13 lutego 2012

Rozpustnie czekoladowe Malibu

"Walentynki? Jakie Walentynki? Ja mam Walentynki każdego dnia!   Przygotowałam więc rozpustnie czekoladowe ciasto Malibu, na które przepis znalazłam TU."

Składniki na ciasto:
  • 55 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 85 g kakao
  • 200 ml wrzącej wody
  • 145 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 g masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 250 ml mleka kokosowego ( w temperaturze pokojowej
Przygotowanie ciasta:

Czekoladę, połamaną na drobne kawałki, wymieszać z kakao i zalać wrzącą wodą. Mieszać do rozpuszczenia i zostawić do wystygnięcia. Mąkę, proszek sodę i sól przesiać razem.
Masło roztopić. Oba rodzaje cukrów wymieszać w misce, zalać je masłem i utrzeć (krótko) mikserem. Teraz dodawać jajka, jedno po drugim ucierając tak długo, aż masa stanie się jasna i puszysta. Wciąż mieszając, dodawać naprzemiennie mleko kokosowe i przestudzoną czekoladę. Na koniec wsypać przesiane suche składniki i po raz ostatni zmiksować. 
Tak przygotowana masę wlać do formy. W oryginale była to forma kwadratowa o wymiarach 23x23 cm, wyłożona jedynie na dnie papierem do pieczenia, ja jednak wlałam masę do dwóch form: silikonowego serduszka :-), i silikonowej formy keksowej. 
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Ostudzić na kratce (ja zrobiłam ciasto dzień wcześniej i całkowicie ostudzone zawinęłam w folię,  aby nie wysychało).

Przygotowanie kremu kokosowego:
  • 1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki (zimnej)
  • 220 g serka mascarpone (zimnego)
  • 1/3 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki likieru kokosowego np. Malibu (mi jakoś tak przypadkiem  :-) wlało się dwa razy tyle)
Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, wiórki kokosowe i wymieszać łopatką. Na koniec chlust Malibu, ostatnie mieszanie i gotowe.

Przygotowanie polewy czekoladowo-kokosowej:
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 125 g gorzkiej czekolady (70%)
Mleko zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i starannie wymieszać. Przestudzić.

Finał:

Ciasto przekroić na pół, jak tort. Nałożyć krem, przykryć drugą połówką,  a na wierzchu rozsmarować gęstniejącą masą. Kto ma ochotę, to na wierzch może położyć np. truskawki. Dobrze komponuje się też z kiwi. Zapraszam do stołu! :-)

* A tak wygląda na moment przed zjedzeniem :-)



Przepis dodaję do akcji:

Walentynki 2012. Czym TO się je?
 

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. O,tak! Sprawdziłam już kilkakrotnie. Polecam i pozdrawiam!

      Usuń
  2. Widzę, że nie tylko ja taki prezencik wymyśliłem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm wygląda obłędnie! napewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaręczam, że tak. Robię go już po raz trzeci i na pewno zrobię jeszcze nie raz :-). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dzięki! Zapraszam jeszcze raz na Malibu - zamieściłam nowe zdjęcie, z innym owocem:-)

      Usuń