"Niedawno jadłam taką w ukraińskiej restauracji i zachwyciłam się nią. W domu robię ją na okrągło i jeszcze mi się nie znudziła. Tylko kilka składników i pyszna sałatka gotowa: buraczki gotowane, tarte, a także pokrojone w paseczki lub kostkę wędzone śliwki (bez nich też jest pysznie), posiekane, prażone orzechy włoskie, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz majonez, sól i pieprz do smaku. Wymienione składniki wymieszać i gotowe. Palce lizać! Polecam!"
Buraczki w każdej postaci uwielbiam ! Przepis na sałatkę już mi się podoba. na pewno ją zrobię :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam!
Usuńfajna ;) podoba mi się
OdpowiedzUsuńMusisz spróbować:)
UsuńA ja przepisu nie widzę :(
OdpowiedzUsuńSpecjalnie dla Ciebie doprecyzowałam składniki i podałam sposób przygotowania:):):)
UsuńWielkie dzięki, pokochałam od pierwszego przeczytania, a teraz po uściśleniu jestem niezwykle uradowana i zabieram się do przygotowania :)
UsuńWyszła pyszna, nawet bez majonezu :)
UsuńWyszła pyszna, nawet bez majonezu :)
UsuńAle z majonezem jest jeszcze lepsza:)
UsuńNa pewno wypróbuję w weekend!
OdpowiedzUsuńZrób to koniecznie:)
UsuńPotwierdzam, sałatka jest przepyszna!
UsuńSprawdziłam...jest pyszna :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNo, to bardzo się cieszę, że Ci przypadła do gustu:)
UsuńSałatka przepyszna :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńCzasem dodaje drobno posiekane , kwaśne jabłko :))) Jeszcze bardziej zyskuje na smaku :)
UsuńJa bym dodala imbir cytrne i jajko.
UsuńWarto zawsze pokombinowac.
Pozdrawiam wszystkich
Teresa Jaworska
Cześć, ja również jestem miłośniczką buraczków i chciałabym zrobić Twoją sałatkę. Mam tylko obawę czy zastosuję dobre proporcje składników, mimo iż pisałaś że dodałaś przepis nigdzie nie mogę go znaleźć. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam, MP
OdpowiedzUsuńWitaj! Precyzyjnego przepisu nie zamieściłam ponieważ wszystko robię "na oko", wymieniłam jedynie składniki. Czosnek 1-2 ząbki (dla 4-osobowej rodziny) przeciśnięte przez praskę, majonezu nie za dużo aby nie było tłusto. Orzechy i śliwki to tylko dodatek. Często robię nawet bez nich. Obowiązkowy jest czosnek, sól, pieprz i majonez. Mam nadzieję, że nieco pomogłam. Pozdrawiam:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńBardzo, bardzo pomogłaś, dziękuję.
UsuńAbsolutnie genialna sałatka!!! Podzielam Twój nad nią zachwyt.
Bardzo się cieszę, że do Ciebie trafiłam.
Cieplutkie pozdrowienia
Niewyobrażalnie się cieszę:):):)
UsuńBuraczki są tarte/starte, ale nie "starkowane". To taki sam potworek językowy, jakby zamiast "pokrojone", powiedzieć "znożowane". :-( O poprawność naszego pięknego, ojczystego języka powinniśmy dbać wszędzie. Nawet na kulinarnym blogu,
OdpowiedzUsuńSprawdziłam w kilku słownikach poprawnej polszczyzny i sprawa nie jest tak jednoznaczna, jak twierdzisz. Forma, której użyłam jest dopuszczalna, aby jednak nie razić purystów językowych, zmienię:) A tak przy okazji, nie istnieje ogólnie przyjęta definicja błędu językowego, stąd rozbieżności w różnych słownikach. Co innego błędy ortograficzne. Te rażą mnie bardzo. Pozdrawiam!
Usuń