sobota, 20 września 2014

Ciasteczka marcepanowe

"Po zrobieniu marcepanowego jeżyka do "Leśnej Polany", pozostała mi prawie cała paczuszka marcepanu. Powstały więc przepyszne, mega kruche ciasteczka. Idealne do kawy lub herbaty. A do tego łatwe i szybkie w wykonaniu. Wypatrzone TU. Są tak dobre, że od razu radzę podwoić składniki."

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 130 g masy marcepanowej 
  • 90 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 60 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
 Dodatkowo: kilka kostek czekolady (u mnie gorzka) do roztopienia 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce. 
Z części ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je w odstępach 3 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczać ręką, a widelcem odcisnąć kraciasty wzorek. Z drugiej części ciasta formować wałeczki i formować z nich małe księżyce.
Piec przez ok. 12-15 minut (do zrumienienia ciastek) w temp. 190 stopni (lub w 170 stopniach przy włączonym termoobiegu). Wystudzić na kratce. Końce księżycowych ciasteczek zamaczać w roztopionej czekoladzie i pozostawić na kratce do zastygnięcia czekolady.
Przepis dodaję do akcji:
Ciacho na widelcu 

Torcik leśna polana

"Na pożegnanie lata zrobiłam torcik, który nazwałam "Leśna Polana". Wszak jest na nim to, co można znaleźć w lesie: mech, jeżyny, maliny i ... jeżyki szykujące zapasy na zimę:) Teraz tylko zdjęcia. Przepis wkrótce."