Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 23 maja 2016

Sałatka warstwowa ze śledziem

"Ta sałatka to alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Ważny jest tu dodatek kwaśnych jabłek. Rewelacyjnie sprawdziła się u mnie szara reneta. Kolejność warstw nie ma większego znaczenia, ale zawsze na dole mam śledzie, a na górze starte jajka. No, i ważne jest, aby salaterka miała odpowiedni kształt:)"

Składniki (proporcje wg uznania) i kolejność układania w salaterce:
  • śledzie pokrojone w kostkę (mąż kupił bardzo smaczne, "różowe"; nie trzeba ich było wcale moczyć, jeśli jednak kupimy solone z wiaderka z pewnością przyda się im moczenie, by nie były zbyt słone) 
  • cebula czerwona lub biała, pokrojona w kostkę (można ją sparzyć) 
  • sól, pieprz 
  • majonez z odrobiną jogurtu greckiego 
  • ziemniaki ugotowane w łupinach, obrane i pokrojone w kostkę 
  • sól, pieprz 
  • ogórki kiszone pokrojone w kostkę 
  • majonez z odrobiną jogurtu greckiego 
  • groszek z puszki 
  • jabłka (szara reneta najlepsza) pokrojone w kostkę 
  • pieprz 
  • majonez z odrobiną jogurtu greckiego 
  • jajka na twardo starte na tarce jarzynówce

sobota, 21 maja 2016

Sałatka brokułowa

"Ta sałatka dość często gości w moim domu. Wszystkim smakuje więc polecam z czystym sumieniem:)"

Składniki:
  • 1 duży brokuł ugotowany i podzielony na różyczki
  • kilka jajek  ugotowanych na twardo, pokrojonych w ćwiartki
  • 1-2 garści kukurydzy z puszki
  • 1/3 - 1/2 opakowania sera typu feta pokrojonego w niezbyt dużą kostkę
  • garść płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
  • sól, pieprz
  • sos: jogurt grecki i majonez w stosunku 3:1,  1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z połowy cytryny
Przygotowaniu:
Na dużym talerzu rozłożyć brokuła, jajka, fetę, posypać kukurydzę i całość lekko posolić oraz  popieprzyć. 
Składniki sosu wymieszać i polać cienka strugą po sałatce (tworząc coś w rodzaju kratki z sosu). Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałów.

piątek, 6 maja 2016

Zupa gołąbkowa

"W tej zupie znajdziemy to, co w gołąbkach: kapustę, ryż, mięso mielone i pomidory. Zasługuje więc na miano zupy gołąbkowej. Można ją wzbogacić dodając starte warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę, ale ja poszłam na łatwiznę. Mimo to zupa wyszła pyszna. Pyszna i prosta - czegóż chcieć więcej?"

Składniki:
  • rosół (wykorzystałam wołowy z dnia poprzedniego)
  • koncentrat pomidorowy (u mnie "Złoty bażant")
  • kapusta( np. pekińska, ale może być też biała, włoska)
  • mięso mielone (u mnie drobiowe)
  • jajko do klopsików + odrobina bułki tartej
  • sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka mąki do zaprawienia zupy
  • ryż ugotowany na sypko 
Przygotowanie:
Przygotować masę na klopsiki dodając do mięsa mielonego jajko, bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz). Maczać  w wodzie dłonie i formować małe kuleczki (moje nie były wcale tak małe, jak bym tego sobie życzyła, ale trochę się śpieszyłam:). Obsmażyć je na rumiano ze wszystkich stron.
Obsmażone mięsne kuleczki dodać do rosołu. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Gotować na wolnym ogniu. 
W drugim garnku zagotować niewielką ilość wody (lekko osolonej), wrzucić do niej pokrojoną w kostkę/paski kapustę, a gdy zmięknie, całość, wraz z wodą, wlać do pomidorowej z kuleczkami. Z niewielkiej ilości mąki i wody zrobić zaprawkę i wlać do zupy. Chwilę jeszcze pogotować i ewentualnie dosmaczyć przyprawami.
Na talerz nakładać porcję ugotowanego ryżu i zalać go zupą.
Smacznego!