Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Sok malinowy i nie tylko

"Bardzo prosty w wykonaniu sok, o pięknej barwie, ale też niestety o dużej zawartości cukru. Jednak dzięki temu, wg autorki przepisu, nie wymaga pasteryzacji. Zimą do rozgrzewającej herbatki będzie jak znalazł. Ja robiłam z 1 kg malin i otrzymałam prawie litr soku. Dodatkowo wyszło mi trochę pysznej galaretki malinowej."

Składniki (na ok. 1 litr soku):
  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru
Przygotowanie:
Maliny przebrać, lecz nie myć. Przełożyć do dużego słoja, przesypując cukrem. Słój postawić na blacie kuchennym, nie w słońcu. 
Po 1-2 dniach maliny puszczą sok. Odsączyć go na sitku. Jeśli na dnie słoja zostanie część nierozpuszczonego cukru, należy jego połowę dodać do soku a drugą do malin, które zostały na sicie.
Sok krótko zagotować i wlać gorący do wyparzonych butelek (ja "wypiekam" puste butelki przez kilka minut w piekarniku w temp. ok. 100 stopni). Wlewając można sok delikatnie przelać, aby wypłynęła piana. Zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. 
Maliny pozostałe po odsączeniu soku przetrzeć przez sitko - otrzymamy pyszna malinową galaretkę.

piątek, 15 sierpnia 2014

Aksamitna zupa cukiniowa z ciecierzycą i szpeclami

"No, udała mi się ta zupa, to naprawdę świetna zupa! Zaledwie kilka dni temu cieszyłam się z obiadowego sukcesu, jakim okazała się być zupa rybna z łososiem i ciecierzycą, a tu kolejny sukces. Rodzina nie mogła się nachwalić. Od kilku dni zastanawiałam się co nowego zrobić z cukinią, bo w ogródku istna klęska urodzaju. Efekt tych rozmyślań przeszedł moje oczekiwania. Zupa jest wyrafinowana w smaku - być może to zasługa gałki i sera Grana Padano. Początkowo miała to być zupa krem, ale w zasadzie za takimi zbytnio nie przepadamy - dla nas w zupie musi coś pływać:) No, i pływają sobie pyszniutkie szpecle (niewielkie kluseczki rodem z Niemiec i Austrii) i ciecierzyca, która po raz kolejny sprawdziła się doskonale. Całości dopełnia jeszcze grillowana cukinia i chrupiące "chipsy" z szynki szwarcwaldzkiej. Zaserwowana ze świeżo upieczoną focaccia - poezja! Gorąco polecam!"

Składniki:
  • 1 średnia żółta cukinia, ok. kilograma przed usunięciem gniazd nasiennych - oczywiście może też być zielona
  • 4 łyżki świeżo startego sera Grana Padano
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych lub zwykłych zmielonych w blenderze
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
Składniki na szpecle:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • 30 ml mleka
  • dodatkowo: łyżeczka masła 
Przygotowanie szpecli:
Jajko ze szczyptą soli roztrzepać za pomocą małej rózgi, dodać mąkę i mleko i całość dokładnie wymieszać, unosząc rózgę do góry, aby masę dobrze napowietrzyć. 
Za pomocą takiego oto zmyślnego urządzenia (dziurkowana nakładka  na garnek, z łopatką do przecierania ciasta):

przecierać ciasto do garnka z osolonym wrzątkiem.
Kluseczki są gotowe chwilkę po wypłynięciu.
Przecedzić je przez sito, przełożyć do miski i dodać łyżeczkę masła, wymieszać.
Do przybrania:
  • 1 malutka zielona cukinia i 1 malutka żółta cukinia - pokroić w plasterki skropić oliwą , posolić i zgrillować
  •  kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej - pokroić w paseczki i usmażyć na patelni, bez tłuszczu
Przygotowanie zupy:
Cukinię przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Jeśli jest młoda to nie trzeba jej obierać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju.  Dodać cukinię oraz czosnek roztarty z solą. Smażyć 2-3 minuty. Dodać do gorącego bulionu i gotować ok. 10 minut, po czym dodać płatki owsiane i starty ser. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Następnie całość zmiksować na gładko. Zupa nie powinna być zbyt gęsta, nie tak jak zupa-krem, gdyby taka wyszła można dodać wody.
Do zmiksowanej zupy dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę i pogotować jeszcze z 5 minut. Na koniec dodać wcześniej przygotowane szpecle.
Nalewać na talerze, na wierzchu układać krążki (półkrążki) grillowanej cukinii oraz chrupiące paseczki z szynki szwarcwaldzkiej.

środa, 13 sierpnia 2014

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

"Ciasto bardzo łatwe do zrobienia. Puszyste i długo zachowujące wilgotność.  Śliwki można zastąpić oczywiście innymi owocami, np.: morelami, jabłkami, brzoskwiniami, wiśniami. Źródło: TU.

Składniki:
  • 360 g mąki 
  • 200 g cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 7-10 śliwek 
  • odrobina cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Śliwki umyć i przekroić na pół. Wyciągnąć pestki. 
Dalej postępować podobnie, jak przy przygotowywaniu muffunek, czyli w jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a w drugiej wymieszać olej z jajkami a po chwili dodać jogurt naturalny i raz jeszcze, tym razem delikatnie, wymieszać.
Następnie do mokrych składników wsypać suche i mieszać aż składniki się połączą. Ciasto wlać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć śliwki (przecięciem do góry, lekko wciskając je w ciasto) i piec około 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Gotowe, przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Przepis dodaję do akcji:
 Z dziećmi i dla dzieci 2014

niedziela, 10 sierpnia 2014

Buraczki z kapustą na zimę


"Po buraczkach z papryką, które cieszą się niesłabnącym powodzeniem wśród rodziny, znajomych i blogerów:),   przyszła pora na buraczki z kapustą. Przyznam, że jeszcze ich nie próbowałam, ale kuzynka, od której dostałam przepis bardzo, ale to bardzo go zachwalała. Zimą będzie gotowa jarzynka do drugiego dania. Są też ponoć rewelacyjne w wersji zasmażanej. Ale z próbowaniem chyba jednak do zimy nie będę czekała:)"

Składniki (na ok. 7-8 słoików o poj. 0,9 l):
  • 2 kg poszatkowanej kapusty
  • 3 kg ugotowanych, obranych i startych na "jarzynówce" buraków
  • 40 dag cebuli pokrojonej w piórka lub kostkę
Składniki zalewy:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2-3 liście laurowe
  • ok. 5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Składniki zalewy zagotować, lekko przestudzić i zalać nią mieszankę warzyw. Pozostawić na 2 godziny. Wkładać do słoików i pasteryzować 15 minut.

sobota, 9 sierpnia 2014

Jaja ryż, czyli ryż smażony z jajkiem II

"Zamieszczałam już przepis na jaja ryż, ale dzisiejszy przepis jest inny. Dzisiejsza wersja jaja ryżu jest z fasolką szparagową, której w tym roku mam aż w nadmiarze. Można do jego wykonania użyć nadwyżki ryżu ugotowanego do innej potrawy. Jeżeli decydujemy się na ugotowanie ryżu specjalnie do tej potrawy, to lepiej jest zrobić kilka godzin wcześniej. Danie jest szybkie w wykonaniu, lekkie, tanie i przede wszystkim pyszne."

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 1/3 łyżeczki curry w proszku
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • duża garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1/3 strączka chilli
  • sól lub sos sojowy, pieprz
  • 3 łyżki oleju ryżowego
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem curry,  pamiętając, aby przed gotowaniem opłukać go w zimnej wodzie (no, chyba, że gotujemy ryż w torebce). 
Po ugotowaniu ryż rozłożyć na tacy i pozostawić na kilka godzin do lekkiego obsuszenia, rozdzielając ziarna. 
Fasolkę, pociętą na 2-3 cm kawałki, ugotować w lekko osolonym wrzątku, uważając aby jej nie rozgotować.
Cebulę pokroić w piórka. Jajka roztrzepać w miseczce widelcem.
Rozgrzać olej, włożyć cebulę i przesmażyć 2-3 minuty mieszając.
Wlać roztrzepane jajka i mieszając, najlepiej drewnianą łopatką (lub pałeczkami), rozdzielać tę "jajecznicę" na drobne cząstki. Smażyć około 2 min. 
Dodać wcześniej ugotowany ryż i smażyć mieszając. Po chwili dorzucić ugotowana fasolkę.  Doprawić solą lub sosem sojowym, pieprzem i drobno posiekaną papryczką chilli. Smażyć jeszcze minutę i gotowe.

Przepis dodaję do akcji:
Z dziećmi i dla dzieci 2014
 

piątek, 8 sierpnia 2014

Rewelacyjna zupa rybna z łososiem i ciecierzycą

"Zupa wyszła RE-WE-LA-CYJ-NA! Zrobiłam ją popuszczając wodze fantazji. Bałam się, że te kulinarne fantazje mogą okazać się porażką, więc zrobiłam zupy niewiele. I to był błąd! Zaserwowałam ją ze świeżo upieczoną, moją ulubioną, focaccią z rozmarynem. Genialne połączenie! Polecam!"

Składniki na 4 porcje:
  •  1,5 l bulionu warzywnego
  • 400 g łososia (filet bez skóry) 
  • ok. 200 g ugotowanej ciecierzycy (ja użyłam zapuszkowanej:)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 suszone pomidory (w oliwie)
  • 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
  • 1 liść laurowy
  • kilka kropli sosu tabasco
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • ew. sól (ja już nie dawałam gdyż bulion był lekko solony, no i dosolił też wszystko sos rybny)
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kotkę i podsmażyć na oleju, uważając by się nie przypaliła. Po chwili dodać paprykę pokrojoną w krótkie paseczki oraz posiekany ząbek czosnku. Przesmażyć a potem dusić pod przykryciem (w razie konieczności można podlać niewielką ilością wody). W tym czasie zagotować bulion. Dodać do niego listek laurowy i dołożyć zawartość patelni. Dodać też ciecierzycę odsączoną z zalewy (o ile użyliśmy zapuszkowanej) oraz pokrojone w cieniutkie paseczki suszone pomidory. Dodać koncentrat, słodką sproszkowaną paprykę, sos rybny, ew. sól Gotować 10 minut. Łososia pokroić w dosyć grubą kostkę. Dodać do garnka z warzywami i gotować jeszcze ok. 4-5 minut na małym ogniu. Już po zdjęciu garnka z ognia dodać śmietankę oraz kilka kropli tabasco. Zamieszać, posypać natką. Serwować z focaccią, najlepiej jeszcze lekko ciepłą i chrupiącą.
Smacznego!

środa, 6 sierpnia 2014

Tarta z kremem cytrynowym

"Chrupiący spód z dodatkiem wiórków kokosowych i przepyszny krem cytrynowy. No i te owoce na wierzchu...:) Pyszności! Przepis wypatrzyłam przeglądając archiwalne numery gazety "Pieprz i Sól" (nr 8/2008). Żałuję tylko, że zmuszona byłam zrobić krem z połowy składników (dysponowałam tylko jedną cytryną) - a jest naprawdę pyszny. Przepis podam więc wg oryginału, na całą porcję."

Składniki na spód (na blaszkę o wymiarach 30x20 cm):
  • 130 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • starta skórka z cytryny
  • 2 żółtka 
  • 150 g mąki
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
Przygotowanie spodu:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (z termoobiegiem do 150).
Masło utrzeć z cukrem pudrem, solą i skórką cytrynową na kremową masę. Dodawać po 1 żółtku, dokładnie mieszając. Stopniowo dodawać mąkę, wiórki, proszek do pieczenia i mleko. Całość dobrze wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę (ponieważ ciasto jest dość elastyczne, najlepiej rozprowadzać je na blasze za pomocą łyżki/łopatki, zanurzając ją co jakiś czas w gorącej wodzie). Piec ok. 20 minut.. Wyjąć i ostudzić na kratce kuchennej. 

Składniki kremu cytrynowego:
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 150 ml śmietany
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 ml soku z cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • 20 g masła
  • 250 ml wody
  • owoce: jeżyny, maliny
Przygotowanie kremu:
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami i 250 ml wody na gładka masę. Śmietanę z cukrem i solą doprowadzić do wrzenia. Masę z żółtek wymieszać z gorącą (nie wrzącą!) śmietaną, po czym wlać do garnka i nieustannie mieszając, gotować ok. 1 minuty na małym ogniu - do zgęstnienia. Dodać sok cytrynowy i skórkę oraz masło i wymieszać.
Ciepły krem wyłożyć na kokosowym spodzie. Na kremie rozłożyć owoce i lekko je powtykać. 

Przepis dodaję do akcji:
 Lato w pełni!

wtorek, 5 sierpnia 2014

Śliwki we własnym soku

"Przepis Ireny Gumowskiej, autorki wielu poradników kulinarnych. Zaczerpnęłam go przed laty z jej książki "Słońce w Słoikach". Śliwki we własnym soku to smakołyk bardzo prosty do wykonania, który można wykorzystywać jako dodatek do ciast, deserów, lodów. Ja lubię je ot tak, po prostu, wyjadać ze słoiczka:)"

Składniki:
  • dowolna ilość dojrzałych śliwek (dowolnej odmiany)
  • odrobina cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Śliwki umyć, przekrajać na pół i usunąć pestki.
Połówki śliwek układać w idealnie czystych słoiczkach (ja używam małych słoiczków po dżemie) skórką do góry. Należy je układać jak najciaśniej, nie miażdżąc jednak. Układać pod sam wierzch bo po pasteryzacji i tam opadną. na wierzchu można nasypać nieco cukru (niespełna łyżeczkę). Zakręcić i pasteryzować: małe słoiczki - 15 min., półlitrowe - 20 min a litrowe - 25 min. w temperaturze ok. 80 stopni.

Przepis dodaję do akcji:
 Przetwory

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Ostre sałatki ogórkowe w dwóch odsłonach


"Bardzo smaczne sałatki, które zrobiłam jako wariacje zeszłorocznej ostrej sałatki. Ostro - słodkie, bardzo chrupiące. Mąż nie może się ich nachwalić:) Zrobiłam dwie wersje: jedna z dodatkiem kapusty, druga bez. Obie pyszne. Polecam!"

Składniki:
  • 4 kg ogórków
  • 5 sztuk cebul
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 0,5 kg czerwonej słodkiej papryki (2 duże sztuki)
  • 3 łyżki soli
  • 1/2 łyżki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżki papryki ostrej
  • 1 garść posiekanego koperku
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
Składniki zalewy:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
Przygotowanie:
Ogórki dobrze umyć (ja nie obieram, ale jeżeli ktoś woli obrane, to nie ma przeszkód) i poszatkować na plasterki  - doskonale sprawdza się szatkownica mandolina. Cebulę pokroić w piórka, kapustę poszatkować a paprykę pokroić w paski. Wszystko posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 1/2 godziny. 
Po tym czasie mieszankę warzywną lekko odcisnąć, dodać pieprz, ostrą paprykę, natkę i koper. Wymieszać.
Składniki na zalewę zagotować, lekko ostudzić i zalać ogórki.
Wkładać do słoików i pasteryzować 5-10 minut. 

Przepis dodaję do akcji:
 Przetwory

sobota, 2 sierpnia 2014

Confit z kaczki

"Zakochałam się w takiej kaczce będąc we Francji. Teraz pokochała ją cała moja rodzina:) Nie jest to może danie dietetyczne, ale też nie należy wpadać w popłoch, że kaczuszka taka gotuje się w tłuszczu. W końcu kaczka nie jest gąbką i nie "wypije" tego tłuszczu.
Konfitowanie, to sposób przygotowania mięsa, który polega na tym, że mięso najpierw marynuje się w soli i przyprawach, a następnie bardzo powoli, kilka godzin, dusi się w tłuszczu.

Dzięki temu mięso jest super soczyste i nie wysycha, jak podczas pieczenia.
Konfitowanie to metoda, którą stosowano w czasach, gdy nie było zamrażarek i lodówek. Po konfitowaniu mięso pozostawiano w zastygniętym tłuszczu. W ten sposób mięso można było w chłodnym miejscu przechowywać stosunkowo długo.
Najczęściej przygotowuje się confit z kaczych udek. Ja użyłam zarówno udek, jak i kaczej piersi. Obie części wyszły przesmacznie! 
W dodatku jest to danie, które można przygotować w większej ilości i wyjmować do zjedzenia stopniowo. Ja zrobiłam podwójną porcję tuż przed wyjazdem na urlop, a gdy z niego wróciliśmy, z połowy przygotowałam pyszny obiad, a reszta zatopiona w tłuszczu oczekuje na powtórkę:)"

Składniki:
  • kacze udka (mogą też być piersi) - ja kupiłam 2 kaczki i otrzymałam 4 udka i 4 piersi, z reszty zaś zrobiłam pyszny rosół
  • sól morska
  • suszony  lub świeży rozmaryn
  • kilka ząbków czosnku
  • kaczy tłuszcz (może też być gęsi, a jeśli i takim nie dysponujemy, to w ostateczności można użyć smalcu) w takiej ilości, by pokrył całe mięso
Przygotowanie:
Mięso kaczki posolić, posypać rozmarynem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Umieścić w torebce strunowej i wstawić na dobę do lodówki. Po tym czasie osuszyć mięso papierowym ręcznikiem, włożyć do garnka o grubym dnie (najlepszy jest żeliwny) i zalać tłuszczem tak, aby przykrył całe mięso.
Gotować pod przykryciem na bardzo (!) wolnym ogniu do czasu aż mięso zacznie oddzielać się od kości (moja kaczka gotowała się 3 godziny).
Teraz najlepiej jest pozostawić kaczkę w tym tłuszczu do następnego dnia, by wszystko się "przegryzło". Przed podaniem wyjąć tyle porcji, ile potrzebujemy. Ułożyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika (ok. 150 stopni) na kilka minut by mięso się zagrzało.
Ja podałam z ziemniakami puree i buraczkami - niebo w gębie!

piątek, 1 sierpnia 2014

Sałatka z buraczków i czerwonej fasoli

"Banalnie prosta, jedynie trzyskładnikowa, pyszna sałatka."

Składniki:
  • gotowane buraczki, ostudzone i obrane
  • czerwona cebula (może być biała - i tak się zafarbuje:)
  • czerwona fasola (z puszki lub samodzielnie ugotowana)
  • ocet ryżowy (mój ulubiony), sól, pieprz, cukier, olej/oliwa
Przygotowanie:
Buraczki i cebulę pokroić w kostkę. Dodać odsączoną i przepłukaną na sicie czerwoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem (sporo) i octem ryżowym (również sporo, bo ocet ten jest delikatny). Wymieszać, dodać olej/oliwę i raz jeszcze zamieszać. 
Przepis dodaję do akcji:
 Sałatka zamiast kanapki!Sałatka zamiast kanapki!