Szukaj na tym blogu

niedziela, 27 lipca 2014

Tarta z borówkami - prosta, szybka, wyborna

"Jeśli najdzie kogoś nagła chętka na coś słodkiego, to polecam szybką w wykonaniu tartę. Nie potrzeba wielu składników, ani zbyt dużo czasu. Ja moją jadłam już pół godziny po zrobieniu. Oczywiście, lepiej byłoby dłużej ją schłodzić, ale nie mogłam się powstrzymać:) Smakowała wybornie! Spód z ciasteczek owsiano-orzechowych. Puszysty krem z serka mascarpone z wyraźną cytrynową nutą a na wierzchu borówki i gorzka czekolada. Całość lekka i nieprzesłodzona. Przepis mojego autorstwa. Polecam!"

Składniki na spód:
  • 210 g ciasteczek owsiano-orzechowych
  • 60 g roztopionego masła
Przygotowanie spodu:
Ciasteczka zmiksować "na piasek" w malakserze. Jeżeli takowego nie posiadamy, wystarczy włożyć ciastka do woreczka i "czule" potraktować tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta:)
Ciasteczkowy "piasek" połączyć z roztopionym masłem i tak otrzymanym "błotem" wyłożyć dno formy do tart (najlepsza z wyjmowanym dnem), lekko dociskając. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • sok z 1 cytryny + skórka z niej starta
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku
  • do przybrania: borówki, starta gorzka czekolada
Przygotowanie masy serowej:
Serek mascarpone  rozetrzeć łyżką ze skórką i sokiem cytrynowym. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Bitą śmietanę stopniowo dodawać do serka, mieszając mikserem na średnich obrotach.
Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód i wygładzić. W masę lekko powtykać borówki i całość posypać startą czekoladą.

sobota, 26 lipca 2014

Mój pierwszy milion...

"Nie, nie chodzi o moje zarobki:) Chodzi o coś zupełnie innego: ani się obejrzałam a licznik odwiedzin na moim blogu za moment wyświetli milion! Z tej okazji, na prośbę mojej córki, zrobiłam naprędce sushi. Mam nadzieję, że jakiś procent z tego miliona to osoby, które skorzystały z moich przepisów i nie wnoszą reklamacji:) Serdecznie zapraszam do zaglądania na Kulinarną Pasję! Do smacznego zobaczenia!"

wtorek, 22 lipca 2014

Serniczki marcepanowe z morelami

"Gdy mamy ochotę na szybki serniko-suflecik, to sięgam po przepis na tartę morelową. Mała przeróbka i w krótkim czasie cieszymy się słodkim, małym co nieco - pysznym na ciepło i na zimno. Tym razem dodałam do masy serowej starty marcepan, ale można go pominąć, bo prawdę mówiąc, chociaż pachnie nieziemsko, w smaku zbyt wiele nie zmienia."

Składniki na 6 porcji:
  • 500 g serka wiaderkowego lub twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 dag cukru pudru
  • 100 g startej na tarce jarzynówce masy marcepanowej (jeśli zrezygnujemy z dodatku masy marcepanowej można zwiększyć ilość cukru)
  • 6 moreli
  • do foremek: masło do wysmarowania  + mielone migdały do wysypania (można je zastąpić np. cukrem kryształem)
  • cukier puder do posypania 
  • opcjonalnie: odrobina marcepanu zmieszanego z Amaretto do wypełnienia moreli
Przygotowanie:
Morele umyć, osuszyć i usunąć pestki. 
Ser zmiksować z roztopionym masłem, żółtkami, startym marcepanem oraz cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
Białka ubić z resztą cukru, delikatnie połączyć z serem. 
Naczynka do zapiekania wysmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami.
Do każdego wlać masę serowa i wcisnąć połówki moreli (rozcięciem go góry). Można na środku każdej połówki ułożyć małą kulkę marcepanu zmieszanego z odrobiną Amaretto.
Wstawić do pieca rozgrzanego do 180-190 stopni na ok. 20 minut.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.