Szukaj na tym blogu

sobota, 19 kwietnia 2014

Babka ajerkoniakowa

 "Przyznam, że jeszcze jej nie próbowałam. Czekam do jutra:) Ale czyż babka z ajerkoniakiem, która w czasie pieczenia tak pięknie pachniała, może źle smakować? Przepis wypatrzony na Słodkich Fantazjach
Wszystkim (w szczególności Ani z bloga DżemDżus:), którzy tu do mnie czasem zaglądają lub trafią przez przypadek życzę Wszystkiego Przesmacznego na Święta!"

Składniki ciasta:
  • 4 duże jajka
  • 200 ml oleju
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej (u mnie ekstrakt)
  • 150 g cukru
  • 200 ml ajerkoniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
Składniki na lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • odrobina ciepłego mleka lub wody
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo: cukrowe kwiatki
 
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, biała masę. Dodać ekstrakt z wanilii i miksując stopniowo dolewać, cienką stróżką olej a potem ajerkoniak.
Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać.
Dodać do masy jajecznej i zmiksować (delikatnie) do połączenia się składników.
Foremkę na babkę nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ja używam formy silikonowej, więc tylko ją lekko posmarowałam olejem.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C z termoobiegiem lub 180 °C bez termoobiegu.
Piec do "suchego patyczka"przez około 1 godzinę, chociaż mojej babce wystarczyło 50 minut.
Babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na około 15 minut do przestygnięcia, po czym wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Po wystygnięciu polukrować. (Lukier: cukier puder utrzeć z mlekiem lub wodą wodą oraz sokiem z cytryny na gęsty lukier.) Można,tak jak ja, przyozdobić babkę wiosennymi, cukrowymi kwiatkami.

środa, 16 kwietnia 2014

Lekka sałatka z gravlaxem

"Gravlax, suszone pomidory, papryka, grillowana cukinia, kulki mozzarelli - wszystko co lubię jest w tej sałatce. Choć zdecydowanie najbardziej lubię gravlaxa - łososia przygotowywanego w suchej marynacie. Przypomina nieco łososia wędzonego, ale jest od niego lepszy! Gravlaxa mogłabym jeść na okrągło! Wszystkie składniki polałam sosem vinegrette (i tym sposobem podałam już cały przepis:)- pysznie, szybko, lekko, zdrowo i kolorowo."


Przepis dodaję do akcji:
Zdrowy tryb życiaDania dla urodyWielkanocne Smaki - edycja IV
      

niedziela, 13 kwietnia 2014

Naleśniki gryczane ze szpinakiem i ricottą

 "Bardzo nam posmakowały te naleśniki gryczane. Zarówno na słodko, z dżemem jagodowym, jak i w wersji wytrawnej - ze szpinakiem i ricottą. Te ostatnie genialnie smakują z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Polecam."

Składniki (na ok. 16 naleśników o średnicy 22 cm):
  • 3 jajka
  • 300 g mąki gryczanej
  • ok. 3 szklanek mleka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju + odrobina do smarowania patelni
Przygotowanie:
Inspiracja TU
Wszystkie składniki połączyć - ja zawsze używam rózgę, ale można też użyć blendera, miksera.
Patelnię dobrze rozgrzać, smarować olejem za pomocą pędzelka i smażyć naleśniki z dwóch stron.
Smarować farszem i zwijać. 
Przed podaniem podsmażyć na chrupko. 

Składniki farszu:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 g ricotty
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju
Przygotowanie farszu:
Czosnek pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Smażyć krótko - nie może się zrumienić. Gdy już czosnek odda swój  smak dodać umyte liście szpinaku i smażyć tak długo, aż cała woda, którą wydzieli szpinak, wyparuje. Na koniec posolić i popieprzyć. 
Ostudzić.
Wymieszać z ricottą i tak przygotowanym farszem smarować naleśniki.

piątek, 11 kwietnia 2014

Kotlety brokułowe

"Oj, jakie dobre! Oj, dobre! A przy tym proste i szybkie do wykonania, tanie i zdrowe! Zjedliśmy na kolację i prawdę mówiąc czuliśmy niedosyt:):):) Polecam moją wersję podania: z lekką sałatką i sosem jogurtowo-czosnkowym. Przepis od niezawodnej Kaś."

Składniki (na ok. 8 kotlecików):
  • 1 mały brokuł
  • 1 jajko
  • 1cebula (duża)
  • 5 łyżek bułki tartej + dodatkowo do obtaczania kotletów
  • sól, pieprz, ew. płatki chilli
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Brokuła podzielić na na różyczki (odcinając twarde części) i wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, gotować go jeszcze 5 minut. 
Odcedzić i pozostawić na durszlaku do przestygnięcia. 
W tym czasie przygotować cebulę. Pokroić ją w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Również przestudzić.
Na patelni rozgrzać olej - powinien pokryć całe dno patelni.
W misce wymieszać ugotowanego, rozdrobnionego widelcem brokuła z cebulą i roztrzepanym jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z dwóch stron, na średnim ogniu, do zarumieniania (po ok. 4-5 minut z każdej strony). Po usmażeniu osaczyć na papierowym ręczniku.

Przepis dodaję do akcji:
 Dania dla urody

piątek, 4 kwietnia 2014

Pieczony dorsz na szpinaku

"Zdjęcie kompletnie mi nie wyszło:(, ale do tego dorsza tak mi było śpieszno ... Miałam nawet tego zdjęcia nie zamieszczać, ale co tam... Dorsz obłożony pastą z suszonych pomidorów i upieczony, ułożony na aromatycznym szpinaku i polany oryginalnym sosem ze śmietanki i musztardy wyszedł przepysznie! Inspiracja TU."

Składniki na 3 porcje:
  • ok. 300-400 g dorsza - najlepiej polędwicy (mój dorsz był dosyć gruby, ze skórą)
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz i sól
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 100 ml śmietany 30% do szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej + 100 ml śmietany 30% do sosu
Przygotowanie:
Dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą.
Suszone pomidory, oliwę z oliwek, sok z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy zblendować. Tak przygotowaną masą obłożyć dorsza.
Rybę piec ok. 20 minut w 180-200°C.
W czasie pieczenia ryby przygotować sos: do małego rondelka dodać śmietanę z musztardą i podgrzewać przez 5 min. Na oliwie lekko przesmażyć posiekany czosnek, dodać zamrożony szpinak, a gdy się rozmrozi dodać śmietanę, sól i pieprz. Chwilę przesmażyć.
Upieczonego dorsza ułożyć na "posłaniu" ze szpinaku i polać sosem śmietanowo-musztardowym.