Szukaj na tym blogu

sobota, 27 lipca 2013

Ogórki konserwowe

"Przepis na te ogórki znalazłam na . Na początek zrobiłam na próbę 4 niewielkie słoiczki  - zostały już tylko 2. Przeszły test smaku bardzo pomyślnie. Są słodko - kwaśne i bardzo chrupiące, więc rozkręcam produkcję :)"

Składniki zalewy (na 2 kg ogórków - najlepsze małe):
  • 5 szklanek wody 
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
Dodatkowo do każdego słoika:
  • korona kopru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • ziele angielskie
  • 3-4 krążki marchewki
  • 2 plasterki cebuli
  • kawałek korzenia chrzanu

Przygotowanie:
Ogórki zalać zimną wodą, aby się pomoczyły kilka godzin (może być nawet całą noc).
Tak przygotowane ogórki ułożyć w słoikach (oczywiście idealnie czystych), dodając do każdego wymienione w składnikach obok przyprawy.
Składniki zalewy  zagotować i zalać gorącą ogórki.
Słoiki wkładać do pasteryzacji do wody o takiej temperaturze jaką ma zalewa,  a więc do gorącej. 
Pasteryzować krótko - jak tylko ogórki zaczną zmieniać kolor, wyjąć je, dokręcić i odwrócić.

czwartek, 25 lipca 2013

Gołąbki z pyzowym nadzieniem, z Polańczyka

"Pyszne! Zupełnie inne niż tradycyjne. W środku nadzienie z ziemniaków tartych i gotowanych. Najlepiej smakują z sosem śmietanowo - cebulowym, posypane szczypiorkiem. Te gołąbki to moje wakacyjne kulinarne odkrycie. Dokonałam go w tym samym miejscu, co zeszłoroczny chłodnik jagodowy - w barze "Pod Malwami" w Polańczyku. Robi się je bardzo łatwo i nie są wcale takie pracochłonne, pod warunkiem, że do tarcia ziemniaków użyjemy malaksera :) Następnym razem dodam do farszu jeszcze odrobinę podsmażonego boczku. Mniam, mniam, mniam, polecam!"

Składniki:
  • 1 średnia główka kapusty
  • 1,5 kg ziemniaków do gotowania
  • 1,5 kg ziemniaków do tarcia
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • rosół z kostki rosołowej
Przygotowanie:
Kapustę przygotować jak do tradycyjnych gołąbków: wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście i wyciąć z nich gruby nerw.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dobrze odparować i dokładnie utłuc lub przepuścić przez praskę. 
Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, doprawiając solą i pieprzem.
Drugą porcję ziemniaków zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Odcedzić na bardzo gęstym sicie (nie wyciskałam ich, jak przy pyzach) a uzyskanego w ten sposób płynu nie wylewać. Gdy woda się ustoi, zlać ją ostrożnie - na dnie pozostanie skrobia ziemniaczana, czyli tzw. krochmal.
Gotowane ziemniaki połączyć z tartymi, dodać usmażoną cebulkę, dodać krochmal, doprawić solą i pieprzem. 
Tak przygotowany farsz zawijać w liście kapusty.
Na dnie garnka (ja użyłam garnka żeliwnego) ułożyć kilka większych liści. Układać gołąbki, zalać je do 2/3 wysokości rosołem z kostki.
Dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie (moim gołąbkom potrzeba było 60 minut).
Oddzielnie przygotować sos śmietanowo - cebulowy. Polewać nim gołąbki na talerzu i posypywać posiekanym szczypiorkiem.

poniedziałek, 22 lipca 2013

Sernik porzeczkowy na zimno

"Ostatnio mam wielki apetyt na czarne porzeczki. W przeciwieństwie do mojego męża, uwielbiam je najbardziej na surowo. Dziś polecam bardzo prosty do wykonania, lekki i kwaskowaty sernik na zimno. Robiłam już taki wcześniej, ale tym razem zrobiłam całkiem nowy wierzch, wg własnego pomysłu:)"

Składniki spodu:
  • ok. 160 g ciasteczek wielozbożowych
  • 60 g masła
Przygotowanie spodu:
Ciasteczka rozkruszyć na pył (np. malakserem) i połączyć z  roztopionym masłem. Tą ciasteczkową masą wylepić dno tortownicy (u mnie średnica 26 cm) i wstawić na czas przygotowywania masy serowej do lodówki.

Składniki masy serowej:
  • 700 g twarogu sernikowego (użyłam "wiaderkowego")
  • 200 g drobnego cukru
  • 300 g czarnej porzeczki
  • 2 czubate łyżki żelatyny + kilka łyżek zimnej wody
  • ok. 200 g jogurtu bałkańskiego
Przygotowanie masy serowej:
Owoce czarnej porzeczki (oczywiście przebrane, umyte i osączone) zmiksować z cukrem. 
Przecier ten włożyć do miski razem z serem i jogurtem i krótko zmiksować.
Żelatynę rozmieszać w odrobinie zimnej wody i lekko ogrzać tak, by się rozpuściła (ja robię to przez ok. 30-40 sek. w mikrofalówce) - uważać, by żelatyna się nie zagotowała.
Wlać do masy serowej intensywnie miksując.
Wylać na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy, wstawić do lodówki i przygotować polewę.

Składniki polewy:
  • ok. 200 g czarnej porzeczki
  • cukier (wg własnego uznania, do smaku - ja lubię kwaśne)
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • ok. 1,5 szklanki gorącej wody
Przygotowanie polewy:
Porzeczki zmiksować z cukrem, chwilę podgrzewać na niewielkim ogniu, po czym przetrzeć przez sito. Do tak uzyskanego przecieru dolać gorącą wodę i ewentualnie dosłodzić. Dodać żelatynę, wcześniej namoczoną w odrobinie zimnej wody i dokładnie wymieszać. Zostawić do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na schłodzony sernik i ponownie umieścić, na kilka godzin do lodówki.

Przepis dodaję do akcji:
Kwaśnie, no właśnie

piątek, 12 lipca 2013

Ryż z sosem jagodowym

"Ciąg dalszy urlopu. Drugi tydzień spędzamy w innych warunkach: z wygodnego hotelu (Krynica Zdrój), z pełnym wyżywieniem, przenieśliśmy się do Polańczyka, gdzie też mieszkamy w bardzo dobrych warunkach, ale gotujemy już sami. Na pierwszą kolację zrobiłam coś lekkiego, bardziej w klimacie deseru. Pyszne, proste i zdrowe!"

Składniki:
  •  mleko i woda w takich samych ilościach  - ilość uzależniona od ilości przygotowywanego ryżu
  • odrobinka soli
  • torebki ryżu (dowolna ilość)
  • jagody (dowolna ilość :)
  • cukier (do smaku)
  • maliny do przybrania
  • po 1 łyżce jogurtu bałkańskiego na porcję
Przygotowanie:
Zagotować wodę, wlać mleko, osolić i znów zagotować. Włożyć torebki z ryżem i ugotować do miękkości. Osączyć.
W czasie, gdy gotuje się ryż, przygotować sos  jagodowy. W garnuszku zasypać przebrane i umyte jagody cukrem, rozgotować i gotować na średnim ogniu aż całość zgęstnieje. Sos najlepiej jest wystudzić - ja włożyłam garnuszek z sosem do wypełnionego zimną wodą większego garnka i po kilku minutach sos ostygł.
Podawać w głębokich talerzach. Na środku nakładać porcję ugotowanego ryżu, na to ostudzony sos jagodowy, na wierzch kleks z jogurtu i całość obłożyć malinami.
Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:
 Jagodowo Nam edycja 5!

poniedziałek, 8 lipca 2013

Najprostszy pieczony łosoś

"To zdecydowanie najprostszy, i dla mnie najlepszy, sposób na pieczonego łososia. Zdjęcie bardzo długo czekało na opisanie. A ponieważ jestem na wczasach (Krynica Zdrój), wreszcie znalazłam czas na napisanie posta. Tak upieczony łosoś smakuje mi najbardziej. Jest soczysty i nie jest "zepsuty" nadmiarem przypraw - tylko sól i pieprz. Wersja nie tylko bardzo smaczna, ale też zdrowa! Podawać koniecznie z cząstką cytryny i ulubioną sałatą. Bardzo dobrze komponuje się z odrobiną sosu balsamicznego. Jeżeli jakimś cudem zostanie nam nadmiar takiej rybki, możemy użyć go do przygotowania rillettes z łososia. Przepis na rillettes oraz sam sposób pieczenia łososia wypatrzyłam na smakowitym blogu Lepszy Smak. Polecam i blog, i pieczonego łososia!"

Składniki:
  • ok. 250 gramowe kawałki łososia na osobę (licząc ze skórą)
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: kawałek folii aluminiowej na każdą porcję
Przygotowanie:
Z łososia, bardzo ostrym nożem, zdjąć skórę. 
Pęsetą, lub specjalnymi szczypczykami, wyjąć ości (jeśli takowe są :). 
Tak przygotowany kawałek ryby umyć pod strumieniem zimnej wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Z obu stron posolić i popieprzyć.
Łososia układać na kawałku folii aluminiowej i zawijać w pakiecik.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i do tak rozgrzanego włożyć paczuszki z rybą.
Piec 20 minut.
Proste i pyszne!

Przepis dodaję do akcji:
Nakarm Cukrzyka latem

czwartek, 4 lipca 2013

Tarta paprykowo-porowa z kozim serem i prosciutto

"Wakacje! Po koszmarnie męczącym roku szkolnym, wreszcie możliwość wypoczynku. Niestety, zaczęłam dość pechowo, bo od choroby, ale jest już lepiej, więc zrobiłam potrawę, na którą miałam ochotę od baaaardzo dawna. Tarta wyszła fantastyczna. Jedliśmy ją lekko ciepłą  - była jeszcze lepsza niż zaraz po upieczeniu. Myślę, że na zimno też będzie pyszna! Do tego prosta sałatka z roszponki i papryki, z odrobiną sosu balsamicznego. Polecam!"

Składniki na spód (źródło: sekrety mojej kuchni):
  • 20 dag mąki 
  • 10 dag masła
  • 50 ml bardzo zimnej wody
  • szczypta soli
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy 
Przygotowanie spodu:
Pozwolić malakserowi zagnieść ciasto z podanych składników, po czym schłodzić je przez co najmniej 30 minut w lodówce. Formę (moja miała 27 cm średnicy) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy i po nakłuciu widelcem wstawić na kilka minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto piec 15 minut (ja brzegi zabezpieczyłam paskami foli aluminiowej, aby się zbytnio nie spiekły; po tych 15 minutach zdjęłam je i dalej piekłam już bez nich).

Składniki farszu:
  • 2 pory (także z zielonymi częściami)
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g serka koziego, pokrojonego w plastry
  • 80 g prosciutto (pokrojona, lub porwana na nieco mniejsze kawałki)
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 5 jaj
  • 100 g śmietany 10%
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • olej lub masło do smażenia
Przygotowanie farszu :
Pory oczyścić, pokroić w półplasterki, udusić do miękkości na maśle lub oleju. Paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie, również do miękkości. Warzywa połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Jaja roztrzepać rózgą, dodać śmietanę i jogurt (można je zastąpić kwaśną śmietaną), posiekany szczypiorek, sól i pieprz.

Wykończenie tarty:
Na podpieczonym spodzie ułożyć podsmażone warzywa, rozłożyć prosciutto, zalać mieszaniną jaj i śmietany i na wierzchu ułożyć plastry koziego serka.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni i piec tartę przez 30 minut.
Inspiracja tutaj: sekrety mojej kuchni


Przepis dodaję do akcji:
Piknik z dzieckiem, czyli obiad na zimno