wtorek, 2 kwietnia 2013

Schab parzony

"Żaden schab pieczony, czy to w rękawie, czy w naczyniu żaroodpornym, nie będzie tak soczysty i pyszny, jak schab parzony! To moje kulinarne odkrycie. Od teraz tylko tak będę przygotowywać schab* - będzie pysznie (bardzo wyrazisty smak), soczyście i dietetycznie. Jedyna "wada" to czas wykonania - potrzeba 2 dni. A, i sam smak rozwija się stopniowo - w miarę upływu czasu schab staje się coraz smaczniejszy! Przepis dostałam od bratowej - dzięki Aniu!"
*P.S. Nastąpiła zmiana - numerem I wśród schabów jest teraz schab z TEGO przepisu:)

Składniki:
  • 1-1,2 kg schabu (najlepiej niezbyt grubego)
  • 2 l wody
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Wszystkie dodatki włożyć do zimnej wody, zamieszać i dołożyć schab (uprzednio oczyszczony z włókien).
Włączyć gaz. Gdy zacznie się gotować zmniejszyć gaz do minimum i ogrzewać 10 minut. Nie gotować na mocnym ogniu! Po upływie tego czasu wyłączyć gaz i pozostawić schab do całkowitego ostygnięcia w tym "rosole" - nie przyspieszać procesu stygnięcia!
Gdy wszystko wystygnie (ok. 8-10 godzin), raz jeszcze włączyć gaz i od momentu zagotowania trzymać przez 3 minuty na bardzo małym ogniu.
Ponownie pozostawić w wywarze do całkowitego wystygnięcia.
Po tym czasie nadaje się już do konsumpcji.
Kroić cieniutko!
Schab przechowuję zawinięty w folię aluminiową.

Przepis dodaję do akcji:
 
 

5 komentarzy:

  1. Wygląda na prawdę pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jakby tak wlozyc go do wrzatku to by nie byl taki suchy i bez smaku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suchy robi się właśnie wtedy, gdy woda przez nieuwagę, zbyt mocno się zagotuje :-)

      Usuń
  3. Surowego mięsa nie wkładamy do wrzątku

    OdpowiedzUsuń