poniedziałek, 28 stycznia 2013

Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem

"Inny sposób na kotlety z piersi kurczaka - roladki nadziewane szpinakiem i serem. Pyszne! Mięciutkie i soczyste. Polecam!"

Składniki (na 6 sztuk):
  • 1 pierś z kurczaka
  • ok. 7-8 brykiecików mrożonego szpinaku (grubo siekanego)
  • 10 dkg tartej mozzarelli lub dowolnego żółtego sera
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1-2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • do panierowania: mąka, jajko, bułka tarta
Przygotowanie:
Pierś pokroić na 6 plastrów (2 będą z tzw. polędwiczek - nieco mniejsze)
Każdy plaster rozbić tłuczkiem cienko, starając się nie rozerwać mięsa. Gdyby jednak tak się stało, to nnie będzie stanowiło wielkiego problemu. Mięso, czy to drobiowe, czy też schab na kotlety, zawsze przed rozbijaniem wkładam do mocnego foliowego woreczka - nie na wtedy problemu z myciem deski i tłuczka.
Płaty mięsa posolić i popieprzyć z obu stron.
Zamrożone brykieciki szpinaku włożyć na rozgrzany olej (może pryskać :-), dodać po chwili przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posolić i popieprzyć, dodać 1-2 łyżki słodkiej śmietanki. Gdy szpinak się rozmrozi i odparuje - ostudzić go.
Do ostudzonego szpinaku dodać tarty ser.
Na każdy plaster mięsa kłaść wałeczek uformowany z masy szpinakowo - serowej. 
Zwijać roladki. (W zasadzie nawet nie potrzeba do ich spinania wykałaczek - moje trzymały się bez nich doskonale.)
Każdą roladkę obtaczać w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażyć na złotobrązowy kolor ze wszystkich stron, na niezbyt mocnym ogniu. Pod koniec smażenia nakryć przykrywką, aby "doszły" w środku.

Przepis dodaje do akcji:

3 komentarze:

  1. Pyszne danie, szpinak świetnie pasuje do drobiu.

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest to co najbardziej lubię :-) pychota :-)Spróbuj zrobić też z serem feta i szpinakiem, polecam :-)

    OdpowiedzUsuń