Szukaj na tym blogu

niedziela, 24 czerwca 2012

Owsianka z serkiem homogenizowanym

"Śniadanie na trawie - co prawda nie Maneta, ale też piękne, prawda? Dziś na śniadanko pyszna owsianka z serkiem Danio light (o obniżonej zawartości cukru, ale bez słodzika - nie cierpię słodzików), z mnóstwem owoców."  

Przygotowanie:
Płatki zagotować (krótko) w większej ilości wody a następnie przelać przez sito, pozbywając się nadmiaru płynu. Do gęstej masy dodać serek homogenizowany, wymieszać, obłożyć owocami (u mnie jagody kamczackie, poziomki, banan i kiwi) i delektować się zdrowym śniadaniem. Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

sobota, 23 czerwca 2012

Sałatka orientalna z ogórka i zielonej peperoni

"Bardzo fajna alternatywa dla mizerii. Ostra sałatka, słodko-kwaśna. Pyszna!"

Składniki:
  • 2 średnie ogórki szklarniowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona peperoni
  • 30 ml octu ryżowego
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
  • odrobina pieprzu
  • kilka kropli sosu tabasco
  • 2 łyżki oleju ryżowego
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć i pokroić w cienkie plastry (bez obierania). Cebulę pokroić w cienkie paseczki a papryczkę peperoni pokroić wraz z pestkami na niewielkie kawałki. Wszystko zalać mieszaniną zrobioną z: octu, sosu sojowego, soli, pieprzu, cukru, sosu tabasco  i oleju. Wymieszać i gotowe!

Przepis dodaję do akcji:
 

środa, 20 czerwca 2012

Sałata po meksykańsku z sosem tabasco

"Przepyszna sałata, którą jadłam kiedyś w restauracji. Udało mi się idealnie odtworzyć jej smak. Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja, ale też w błyskawicznym tempie znika. Było kilka dokładek :-)."

Składniki:
  • pół główki salaty lodowej
  • 1-2 czerwone cebule
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • pierś z kurczaka
  • papryka czerwona
  • pomidor
  • pół ogórka szklarniowego (można pominąć, bo świeży ogórek "nie lubi się" z czerwonymi warzywami)
  • 2 sosy knorr w proszku + oliwa + woda
  • łyżka sosu tabasco (lub wg uznania)
  • pikantna przyprawa do grilla
  • kilka łyżek oleju
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w wąskie paseczki długości  2-3 cm. Posypać je obficie przyprawą do grilla i polać kilkoma łyżkami oleju. Odstawić na kilka minut, a następnie usmażyć na oleju - należy smażyć krótko, aby kurczak nie stał się suchy.
Przygotować dużą salaterkę. Wrzucić do niej porwaną sałatę lodową, cebulę pokrojoną w cieniutkie półplasterki, osączone na sicie: kukurydzę i fasolę, pokrojoną w paseczki paprykę, ogórka w półplasterki, pomidora w niewielkie cząstki. Na koniec dodać usmażonego i lekko ostudzonego kurczaka. 
Przygotować sos knorr, dodać do niego sos tabasco i zalać zawartość salaterki. Wymieszać i od razu podawać. Można podać z opieczoną bagietką, ale smakuje również bez dodatku pieczywa. 

Przepis dodaję do akcji:

niedziela, 10 czerwca 2012

Koktajl śliwkowo-porzeczkowy

"Niestety, zapas mrożonych owoców nieubłaganie się kurczy. Malin już nie mam, ale zostało mi jeszcze kilka porcji mrożonych śliwek, odrobina czerwonych i czarnych porzeczek. Na szczęście sezon truskawkowy już trwa, a w ogródku zbieram też niewielkie ilości poziomek i jagód kamczackich. A dziś córka wyprosiła u mnie koktajl - z mrożonych śliwek i czarnej porzeczki. Wyszedł wspaniały - gęsty, lekko słodki. Pycha!"

Składniki:
  • zsiadłe mleko
  • mrożone śliwki
  • mrożone czarne porzeczki
  • miód (do smaku)
Wszystko  włożyć do blendera, zmiksować przez pół minuty i gotowe. 

Przepis dodaję do akcji:
 

sobota, 9 czerwca 2012

Deser awaryjny

"Awaryjny, czyli zrobiony naprędce, dla niespodziewanych gości, z tego, co było pod ręką. Efekt - pyszności!"

Składniki:
  • śmietana 30%
  • serek mascarpone
  • kilka połamanych bezików
  • łyżka nutelli
  • kilka pokrojonych snickersów
  • owoce: arbuz i kaki
  • ciasteczka oreo (pozbawione kremu) do dekoracji
Przygotowanie:
Śmietanę ubić. Oddzielnie zmiksować serek mascarpone z nutellą. Dodać bitą śmietanę, pokruszone beziki i delikatnie wymieszać. Układać do pucharków w taki sposób:  krem, pokrojone w kostkę owoce, krem. na wierzchu posypać pokrojonymi snickersami i ozdobić połówką ciasteczka oreo (pozbawioną kremu).

Sałatka z selera naciowego po "meksykańsku"

"Kolejna sałatka z selerem naciowym, którą poczyniłam. I po raz kolejny mogę ją śmiało polecić.

Składniki:
  • seler naciowy
  • pół małego pora (białe i zielone części)
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • garść suszonych żurawin
  • garść rodzynek
  • sól, pieprz, odrobina ostrej papryki
  • 4 łyżki jogurtu bałkańskiego lub innego naturalnego
  • 1-2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Seler i oczyszczonego pora pokroić w piórka. Kukurydzę i fasolę odcedzić na sicie (fasolę przepłukuję na sicie wodą). Żurawinę na moment zalewam gorącą wodą, po czym odcedzam. Jabłka, obrane ze skórki, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do miski, przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i połączyć z mieszanką jogurtu i majonezu. 
Smacznego! 

Przepis dodaję do akcji:

Pieczone gołąbki z kaszą jęczmienną

"Cudowne! Przygotowywane w dwóch etapach. Wymagające długiego czasu oczekiwania, ale naprawdę warto poczekać!" 

Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty (sporych rozmiarów)
  •  2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 cebule
  • 1/2 kilograma mięsa mielonego - niezbyt chudego
  • sól, pieprz, ulubione zioła suszone
  • masło lub smalec 
  • opcjonalnie 1/2 - 1 l rosołu 
Przygotowanie:
Kapustę obrać z liści, obgotowując w wodzie. Ściąć grube "nerwy". Kaszę jęczmienną ugotować w 4 szklankach osolonej wody. (Ja zawsze kaszę i ryż gotuję w, kupionym za niewielkie pieniądze w Lidlu, specjalnie do tego przeznaczonym, naczyniu do mikrofalówki.) Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Mięso, cebulę i przyprawy dodać do wcześniej ugotowanej, jeszcze ciepłej kaszy i wymieszać. Tak otrzymany farsz zawijać w liście kapusty i układać w naczyniu. (Jako, że często miałam problem z przypalającymi się gołąbkami, wpadłam na następujący sposób: na dno garnka ustawiam wkładkę do gotowania na parze i dopiero na niej układam gołąbki.)
Zalać rosołem i dusić pod przykryciem ok. 1/2 (oczywiście czas ten odnosi się tylko do młodej kapusty). 
Następnie ugotowane gołąbki układać w naczyniu do zapiekania, lekko podlać wywarem, w którym się gotowały i wstawić do piekarnika (150-160 stopni). Łączny czas pieczenia (bez przykrycia) to około 1 godziny, ale należy do gołąbków zaglądać, ewentualnie leciutko podlewać wywarem i po wierzchu smarować kilkakrotnie roztopionym masłem lub smalcem. Po upływie godziny piekarnik wyłączyć i można przystąpić do konsumpcji, ale jeszcze lepiej trochę poczekać i zostawić je w nagrzanym, wyłączonym piekarniku. Gołąbki są pyszne, przypominają "starodawne", pieczone długo w piecu przez moją babcię. Polecam!