Szukaj na tym blogu

niedziela, 15 kwietnia 2012

Shrek - ogry mają warstwy i to ciasto również :-)

"Niedawno byłam z córką w Teatrze Muzycznym w Gdyni na "Shreku". I będąc pod wrażeniem tego przedstawienia upiekłam ciasto o tej samej nazwie. Polecam - zarówno ciasto, jak i musical!"

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dowolny sok do nasączenia biszkoptu (ja użyłam gotowego soku pomarańczowego bez cukru)
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i odrobiną soli. Wciąż ubijając dodać żółtka. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie, lecz dokładnie, za pomocą łopatki lub rózgi. Wylać na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 36 x 26 cm (raczej nie mniejszą). Piec około 30 minut w 170oC. Po ostudzeniu, biszkopt nasączyć sokiem.

Biszkopt upiekłam wg własnego przepisu a przepis na pozostałe warstwy ciasta znalazłam TU.

Składniki na pierwszą warstwę:
  • 1 l zielonego Pysia
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 paczki Delicji (użyłam pomarańczowych, ale następnym razem pominę ten składnik - jak dla mnie zbyt słodko)
Wykonanie pierwszej warstwy:
Z litra Ptysia odlać szklankę soku. Resztę zagotować. W odlanym soku wymieszać budynie. Wlać do gotującego się soku. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Chwilę pogotować. Gorący wylać na biszkopt. Ostudzić i ułożyć na wierzchu, jedne obok drugich, Delicje (czekoladą do góry).

Składniki na drugą warstwę:
  • 400ml śmietanki 30% lub 36%
  • zielona galaretka (u mnie agrestowa, ale może być kiwi)
Przygotowanie drugiej warstwy:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, na koniec wlać rozpuszczoną galaretkę, zmiksować. Masę wylać na poprzednią warstwę. 

Składniki na warstwę trzecią:
  • 2 zielone galaretki
Wykonanie trzeciej warstwy:
Galaretki rozpuścić w 800 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Lekko stężałą (koniecznie) galaretkę wylać na ciasto.Schłodzić kilka godzin w lodówce. Ciasto najlepsze na drugi dzień.