Szukaj na tym blogu

sobota, 22 grudnia 2012

Zapiekanka à la gołąbki

"Dzisiaj robiłam gołąbki z kaszą jęczmienną i jagnięciną. Zostało mi trochę obgotowanej kapusty i postanowiłam ją wykorzystać na obiad. Zrobiłam pyszną zapiekankę, którą zachwyciła się w szczególności moja mama."

Składniki:
  • kasza jęczmienna (u mnie 1 i 1/2 szklanki suchej kaszy)
  • obgotowana kapusta, pozostała z przygotowywania gołąbków
  • 1-2 cebule
  • kilka plasterków surowego boczku
  • mały kawałek kiełbasy
  • pieprz, sól, odrobina przyprawy do dań z kapusty
  • niewielka ilość rosołu lub wody (do podduszenia)
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy już się wytopi tłuszczyk, dodać pokrojoną w kostkę  cebulę i kiełbasę (również pokrojoną w kostkę). Gdy cebula zmięknie, dodać podgotowaną, pokrojoną w paski kapustę, doprawić, wymieszać i przesmażyć chwilę. Podlać rosołem (wodą) i dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie wystarczająco. 
W międzyczasie ugotować kaszę jęczmienną na sypko w posolonej wodzie.
Do odparowanej kapuścianej mieszanki na patelni dodać ugotowaną kaszę i dokładnie wymieszać. Całość wyłożyć do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec, początkowo nakryte folią aluminiową, przez 15 minut a potem dopiec jeszcze przez 10 minut bez przykrycia.
Pycha! Polecam!

Przepis dodaję do akcji:

 Nakarm Zamrażarkę

2 komentarze:

  1. Znakomity pomysl! Ja bym ja tylko przerobila na wegetarianska... :)

    Dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń