Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 14 maja 2012

Makaron pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami

"Uwielbiam suszone pomidory! A to bardzo proste danie,  zrobiłam kiedyś z tego, co miałam w lodówce. Wyszło baaaaardzo smacznie! Teraz robię je często. Najlepiej smakuje z kieliszkiem schłodzonego wina."

Składniki:
  • paczka pełnoziarnistego, grubego makaronu (fusilli, penne, farfalle)
  • pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
  • ok. 15 cm pora (zielone części)
  • 1 cebula
  • garstka kukurydzy w puszce
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zielony sos tabasco
  • opcjonalnie natka pietruszki
Przygotowanie:
W czasie, gdy gotuje się makaron, pokroić cebulę i pora w półplasterki, a czosnek drobno posiekać. Wrzucić je na patelnię z olejem i poddusić - do miękkości cebuli. Suszone pomidory, lekko osączone z zalewy pokroić w paseczki i dodać na patelnię. Dorzucić też kukurydzę. Smażyć kilka minut. Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić ostrożnie zielonym sosem tobasco. Na końcu całość można jeszcze posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

2 komentarze:

  1. zdecydowanie moje smaki :) też przepadam za suszonymi pomidorami, a z makaronem to już w ogóle bajka

    OdpowiedzUsuń