sobota, 14 kwietnia 2012

Flaczki z boczniaka

"Napiszę krótko: są pyszne! Smakują mi nawet lepiej od wołowych. Zjadła je też ze smakiem moja córcia, która do tej pory na tradycyjne flaki nawet nie chciała spojrzeć. A teraz woła o dokładkę. No, i flaczki te mają jeszcze jedną, niezaprzeczalną zaletę - robi się je naprawdę szybko. Polecam!"

Składniki:
  • tacka boczniaków
  • 1,5 l wody
  • 1 kostka bulionowa (warzywna lub rosołowa)
  • 1 duża marchewka
  • kawałek selera
  • pół pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sol, pieprz, imbir mielony, sos sojowy, ostra papryka mielona, majeranek
  • 1 łyżeczka masła i 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Boczniaki pokroić w poprzek tak, aby przypominały flaczki wołowe.  Warzywa obrać i zetrzeć na tarce "jarzynówce". Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Wodę zagotować z kostką bulionową. Dodać pokrojone boczniaki. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, po chwili dodać starte warzywa i posiekany ząbek czosnku. Przesmażyć i dodać do gotujących się grzybów. Dodać przyprawy i gotować aż wszystko zmięknie (10-15 minut). Gotowe :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz