piątek, 9 marca 2012

Spaghetti ze szpinakiem

"Kocham ten makaron ze szpinakiem! Za smak, i za to, że często ratuje mnie wtedy, gdy mam bardzo mało czasu na pichcenie. Najlepszy z kieliszkiem białego wina!"

Składniki:
  • pół paczki spaghetti (250 g) - często używam też makaronów o innych kształtach, ale zawsze z pszenicy durum)
  • 1/3 paczki mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa (olej) do smażenia
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki (18% lub 30%)
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W czasie kiedy, w osolonym wrzątku gotuje się makaron, rozgrzać oliwę (olej). Włożyć (zamarznięty) szpinak, dodać drobno posiekany czosnek i smażyć pod przykryciem tak długo, aż szpinak się rozmrozi (czyli tylko kilka minut :-). Dolać śmietankę, posolić i popieprzyć (dość zdecydowanie). W międzyczasie odcedzić makaron i prosto z durszlaka włożyć go na patelnię. Wymieszać z sosem szpinakowym i gotowe! Pyyyycha!

Przepis dodaję do akcji:

 

3 komentarze:

  1. Wczoraj na obiad mialam bardzo podobna wersje szpinakowo-makaronowa...dodalam jeszcze jajka...uwielbiam szpinak dlatego jem go duuzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jajkiem jeszcze nie jadłam, dodawałam za to tartego sera. Ale prawdę mówiąc wersja podstawowa najbardziej mi smakuje - dużo czosnku, dużo pieprzu i kremowa śmietanka. Pozdrawiam szpinakowo :-)!

      Usuń
  2. Robię podobny makaron tyle, że dodaje jeszcze cebulkę i ser feta. Pyszności! :D

    OdpowiedzUsuń