sobota, 18 lutego 2012

Ryba po japońsku

"Robię już rybę po grecku, ruskie pierogi, barszcz ukraiński, fasolkę po bretońsku, a teraz przyszła kolej na rybę po japońsku. I zapewne ma ona tyle wspólnego z Japonią, co ryba po grecku z Grecją. Nazwa nie jest ważna, ważne, że rybka bardzo smaczna - na zimno i na ciepło. Za przepis dziękuję Irence, z którą pracuje mój mąż :-)."

Składniki:
  • 1 kg filetów z dowolnej ryby morskiej (dla mnie najlepszy jest dorsz - należy tylko pamiętać, że dorsz nie lubi długiego smażenia, gdyż wysycha)
  • 2 duże cebule
  • 1 mały słoik ogórków konserwowych (ja dałam przyrządzone przez siebie ogórki w curry)*
  • 1 mały słoik papryki konserwowej
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki keczupu (pikantnego)
  • 4 łyżki cukru
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek mąki
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1 jajko (lub ew. 2) 
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
Sposób przyrządzania:

Filety rybne oprószyć solą i przyprawą do ryb (należy pamiętać, że przyprawa też zawiera sól). Odłożyć na kilka chwil w chłodne miejsce. Jajko rozbić, rozbełtać z solą. Filety maczać w jajku a potem w mieszance bułki tartej i mąki. Smażyć na kilku łyżkach oleju. 
Na oleju po usmażeniu ryby (uzupełnionym o pozostałą ilość)  poddusić cebulę pokrojoną w piórka. W tzw. międzyczasie pokroić w paski paprykę a ogórki w słupki. Gdy cebula jest już miękka, dodać cukier,  wodę, paprykę i ogórki. Na koniec dołożyć przecier pomidorowy i keczup, ewentualnie "dosmaczyć" solą i pieprzem. Wymieszać, zagotować przez 2-3 minuty.
Rybę układać na półmisku i zalać sosem z warzywami. Można też układać, naprzemiennie, warstwy ryby i sosu, pamiętając by ostatnią stanowił sos.
Podawać, wg upodobań, na ciepło lub na gorąco.  Ja wolę wersję na zimno.
Smacznego!

* Następnym razem dodam tylko 1/2 słoika ogórków.

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię rybkę przyrządzoną w podobny sposób! Te polskie nazwy potraw czasem faktycznie mogą wprowadzić w błąd. Taki przewrotny z nas naród ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł na rybkę ! na pewno była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. I takie jest, zwłaszcza kiedy się "przegryzie" :-) Zdecydowanie lepsze na zimno. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. wychodzi przepyszna z tego przepisu...

    OdpowiedzUsuń