Szukaj na tym blogu

środa, 29 lutego 2012

Lasagne z pastą śródziemnomorską


"Była już zapiekanka makaronowa z pastą śródziemnomorską, pizza, kanapki, bruschetta, a teraz będzie lasagne. A lasagne uwielbiam! Szkoda, że jest taka kaloryczna - to przez dodatek sosu beszamelowego. Ale bez niego nie wyobrażam sobie tej potrawy. Lasagne smakuje  mi najbardziej, gdy przestygnie i podgrzeję ją w mikrofali. Trzyma się wtedy bardzo dobrze, a sos beszamelowy nie rozlewa się. Zrobiłam na ekspresowy obiad lasagne bezmięsną, wykorzystując w/w pastę. Także tu sprawdziła się doskonale. Jak to dobrze, że zrobiłam ostatnio większą jej ilość :-)"

Składniki:
  • suche płaty lasagne 
  • pasta śródziemnomorska
  • sos beszamelowy
  • ser mozzarella (użyłam startego)  
Składniki na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 250 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie beszamelu:
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie mieszając (ja używam rózgi). Po chwili wlać mleko, wciąż intensywnie, nieustannie  mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, dodać przyprawy (gdyby okazało się zbyt gęste - dodać odrobinę mleka).

Przygotowanie lasagne:
Płaty lasagne obgotować krótko we wrzątku (zawsze tak robię, to skraca czas przebywania potrawy w piekarniku).  
Dno naczynia żaroodpornego posmarować odrobiną pasty, ułożyć płaty, na nich warstwę pasty, po wierzchu polać sosem beszamelowym. Czynność powtórzyć jeszcze raz lub dwa, a na końcu, jako ostatnią warstwę, ułożyć płaty, polać dosyć obficie beszamelem i posypać serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 30 minut.

1 komentarz: